Oroszlánkölykök születtek Budapesten

2013.03.28. 14:29 Módosítva: 2013.03.28. 16:56

A Fővárosi Állat- és Növénykert szezonnyitó sajtótájékoztatóján bejelentették, és bemutatták a kert legújabb jövevényeit, a négy ázsiai kisoroszlánt. Sokáig titokban tartották, hogy oroszlánok születtek, mert nem sokkal Asha, a sztárelefánt után jöttek világra, és sok lett volna egyszerre ennyi szenzáció. Csak annyit lehetett tudni, hogy olyan állatkölykökről van szó, amik kellően cukik ahhoz, hogy az elefántborjúhoz hasonló népszerűségnek örvendjenek. Szavazást is tartottunk, olvasóink a pandára tippeltek.

Az állatkertben két nőstény és egy hím ázsiai oroszlán lakik, az egyik nőstény, Shirwane négy kicsit hozott a világra február 15-én. Az apa neve Basil. A négyes ikrek születése szakmai és természetvédelmi szempontból is fontos, hiszen egy olyan különösen veszélyeztetett állatról van szó, ami hazai állatkertben még sohasem szaporodott.

Ezek a világ legritkább oroszlánjai. A kritikusan veszélyeztetett ázsiai (vagy indai) oroszlánok (Panthera leo persica) létezéséről a közvélemény szinte alig tud, hiszen az oroszlánokat általában afrikai fajként szokták elkönyvelni, a legtöbbjük a fekete kontinensen él.

A látogatók már húsvétkor láthatják a kicsiket az oroszlánházban.

Szezonnyitás

Az oroszlánok bemutatásán Tarlós István főpolgármester és az állatkert igazgatója, Persányi Miklós is, mert egyben megnyitották az idei szezont. Tarlós elmondta, hogy jó helyen került sor a megnyitóra a majomházban, mert közel érzi magához a gorillákat. De félretette a tréfát, és beszélt az állatkert fényes jövőjéről, ami szerinte a kívülállók számára csak 2014-re lesz látható, addigra készülnek majd el a Vidámpark helyén az új állathelyek.

Asha, a kiselefánt állapotáról dr. Sós Endre, az állatkert főállatorvosa beszélt. Elmondta, hogy jó gyerekként viselkedik, játékos, mindig az anyja közelében van, és nagyon jól bánik az ormányával. Nagy öröm, hogy elkezdett szilárd ételt enni, és még nagyobb, hogy a korábbi hírekkel ellentétben most úgy tűnik, nem fog három éves korában elköltözni tőlünk, hanem Budapesten fogja leélni életét.

A 2013-as év azért is különleges, mert 1917 után először érkeztek Budapestre tojásrakó hangyászsünök, amik csak nagyon kevés állatkertben láthatóak őshazájukon, az ausztrál régión kívül.

A gorilla csapat egy újabb nőstény tenyészállattal egészült ki a február végén Nürnbergből érkezett Hakuna Matata személyében. Az összeszoktatás jól halad, hétfő óta gyakorlatilag folyamatosan együtt van az új állat a csapat régebb ideje Budapesten élő tagjaival. Az orangután csapat is bővült két nősténnyel március 21-én.

Idén első szezonját tölti Budapesten a kispanda pár, a nyala antilop trió, a Varázshegyben a nagy ugróegerek, a tüdőshal, a csikóhalak, a Föld legnagyobb rovarai és pókjai.

Még a télen született meg a kislajhár és a kuszkuszkölyök, a nagyközönség azonban csak tavasztól láthatta őket igazán jól. A január 31-én született Mhorr gazella, akit a gondozók mesterségesen nevelnek, ugyancsak szépen cseperedik, ami természetvédelmi szempontból is igen fontos eredmény, hiszen egy olyan patásról van szó, amely a szabad természetből már teljesen kipusztult. A közeljövőben egyébként számos további kisállat születése, kikelése, világra jövetele várható, leghamarabb egy zsiráfborjú születésére számítanak az állatkerti szakemberek.