no

Szaggatott piros buszsáv lesz a Bajcsyn

2013.04.11. 17:29

Szaggatott piros színű buszsávban közlekedhetnek májustól a buszok és a kerékpárosok a Belvárosban. A sávot már festik is.

Forrás: BKK
Forrás: BKK
Fotó: Nyitrai David

2013. május 1-jétől mindkét irányban buszsávot jelöl ki a BKK a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák Ferenc tér és a Nagymező utca közötti szakaszon. A sávot a kerékpárosok is használhatják. A BKK szerint indokolatlan a jelenlegi 2x3 forgalmi sáv fenntartása az autósok számára a környék sávelosztása, a fogadó Andrássy úti csomópont kapacitása miatt.

Májustól meghosszabbítják a 9-es autóbuszok útvonalát is. A 2008-ban a 9-es és a 206-os buszok összekötésével létrehozott 109-es járat az utasok körében népszerű lett, az új szakaszon átutazók száma folyamatosan növekedett. A pozitív tapasztalatok alapján a 9-es és 206-os buszok helyett munkanapokon egész nap a mai 109-es busz útvonalán, azaz Óbuda, Bogdáni út és Kőbánya alsó vasútállomás között közlekednek majd, 9-es számon.

Forrás: BKK
Forrás: BKK
Fotó: Nyitrai David

A Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél új megállója lesz 9-es busznak, félúton az M3-as metró Deák Ferenc téri és Arany János utcai állomása között, közvetlen átszállási lehetőséget biztosítva az M1-es metróra ezen a ponton is. A jelenlegi 9-es járat kieső kapacitásának pótlása miatt a Baross utcában közlekedő 83-as trolibusz napközben sűrűbben közlekedik majd.

A Bajcsy-Zsilinszky út Deák Ferenc tér és Nagymező utca közötti buszsávot a kerékpárosok számára is megnyitják, a járdán vezetett kerékpársávot pedig tervek szerint 2013 végéig megszüntetik. A Bajcsy-Zsilinszky úton átprogramozzák a jelzőlámpákat, így a csomópontok áteresztő képessége a közúti járművek által használható sávok számának ellenére sem változik.

A közös busz- és kerékpársáv kivitelezési munkáit a BKK Közút végzi éjszakánként. A munkák április másodikán kezdődtek. Az átépítés során az Andrássy úton már bemutatkozott kétkomponensű színes hidegplasztikot használják fel. Ilyen jellegű buszsáv most lesz előrször a fővárosban. A BKK-nál kérdésünkre egyelőre nem tudtak magyarázatot adni arra, hogy miért jó ez így, ha valaki tudja, írja meg a kommentek között, köszönjük.