Megvan a piros kerékpárbuszsáv titka

2013.04.12. 16:00

Szokatlan, piros színű és szaggatott közös kerékpár- és buszsávot fest fel a BKK a Bajcsy-Zsilinszky úton. Most megtudtuk miért.

Forrás: BKK
Forrás: BKK
Fotó: Nyitrai David

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, új, közös kerékpár- és buszsáv lesz az V. kerületi Bajcsy-Zsilinszky úton. A sávot szaggatott piros szín jelzi. Megkérdeztük a Budapesti Közlekedési Központot, mire jó, és mennyire fog csúszni.

A BKK szerint a Nyugat-Európában és a világ más tájain is elterjedt a buszsávok piros burkolata. A Bajcsy-Zsilinszky úton a piros szín kiemelten tudatosítani fogja az új forgalmi rendet, amit a nagyobb szünetekkel kialakított piros felületekre felfestett BUSZ és kerékpáros piktogramok erőteljesen fognak jelezni.

Forrás: BKK
Forrás: BKK
Fotó: Nyitrai David

A BKK tájékoztatása szerint a piros jel ugyanakkor utal a kerékpáros használatra is, így a kerékpárosok nem csak igénybe vehetik majd  a buszsávot, hanem a piros burkolati jel oda is „hívja” őket. A piros felülethez felhasznált anyagot az Andrássy úti kerékpárút 2012. évi átalakítása előtt alapos vizsgálatok során választották ki, az anyagválasztásnál fontos szempont volt a tartósság mellett a megfelelő – az egyéb burkolati jelekét jelentősen meghaladó - tapadás is.

A szaggatott jelre pedig pofon egyszerű a magyarázat: pénzmegtakarítás. A piros felületek anyagköltsége hozzávetőleg 7,5 millió Ft, míg a buszsáv teljes hosszában történő piros felület felfestésének anyagköltsége 32 millió Ft lett volna.