Szétbírságolták Józsefvárost a rendőrök

2013.04.18. 11:49

Ugyan az elfogott és előállított bűnözők száma jelentősen csökkent, a józsefvárosi rendőrök háromszor annyi állampolgártól tizenötször annyi helyszíni bírságot hajtott be 2012-ben, mint 2011-ben, áll a rendőrkapitányság éves jelentésében, amit szerdán tárgyalt a VIII. kerületi önkormányzat.

A rendkívüli létszámhiány és a megnövekedett feladatmennyiség miatt ugyan csökkent az elfogott és előállított személyek száma, ám a fokozott ellenőrzések és a helyszíni bírsággal kapcsolatos "előnyös jogszabályváltozás" miatt 2012-ben 300 százalékkal több személyt bírságoltak meg, és 1500 százalékkal nőtt a kiszabott bírságok összege – áll a kerületi rendőrkapitányság éves jelentésében. (A tavaly hatályba lépett szabálysértési törvényben 20 ezer forintról 50 ezerre nőtt a kiszabható helyszíni bírság maximuma.)

Forrás: VIII. kerületi rendőrkapitányság
Forrás: VIII. kerületi rendőrkapitányság

A rendőrség beszámol arról, hogy a kerületben elkövetett bűncselekmények száma megnövekedett. Az egyes kategóriákon belül például negyedével több (289) kifosztás, viszont 8 százalékkal kevesebb gépkocsifeltörés (501) és 8 százalékkal betöréses lopás (480) történt. A 2012-es sláger a nyakláncletépés és táskakitépés volt.

A jelentés szerint a kerületben működő 112 térfigyelő kamera nagyban segítette bírságolást, a helyszíni bírságok felét ez a felvételeik alapján szabták ki. A teljes éves bírságbevétel 139 millió forint volt a kerületben, ami a rendőrségi anyag szerint elkövetőnként 39 ezer forintos átlagot jelent. Ha ugyanezt az összeget a józsefvárosi lakosoktól szedné be a rendőrség, fejenként közel kétezer forintra kéne mindenkit megsarcolnia.

Frissítés: Egy olvasónk beszámolója szerint a bírságolás még most is fokozottan megy. Őt 10 ezer forintra büntették, amikor éjjel az üres úton gyalogosan nem a zebrán ment át a Corvin mozihoz a villamosmegállóból, hanem 10 méterrel mellette. A történetben érdekes, hogy az adatokat felvevő rendőrök sűrűn szabadkoztak és a kötelező bírságot arra fogták, hogy a budapesti rendőrfőkapitánynak volt a kifejezett utasítása, hogy minden létező bírságot be kell vasalniük a közlekedőkön.