Kossuth tér: Kell a fa szomszéd?

2013.04.23. 12:24

Az V. kerület 57 darab fát tud elhelyezni a kivágott Kossuth téri fák pótlásaként, a pótlási kötelezettség miatt a többinek most keresik a helyet. Először körbekérdezik a szomszéd kerületeket, és ha ott nem kell, mehetnek a pótlandó fák a helyszíntől kilométerekre, Csepelre. A zöldek szerint ennek viszont nincs értelme.

Belváros a fapótlásban illetékes, így  57 darab fa biztosan a mi kerületünkben lesz elhelyezve, tájékoztatta lapunkat az V. kerület sajtóosztálya. Jogszabály szerint azonban ahány fát kivágnak egy beruházás során, annyit kell visszapótolni a kivitelezőnek. Ha ez nem megy teljesen, akkor lehetőség van Budapest más részén – akár a másik felén is – beültetni a pótfát. Vagy megváltást kell fizetni érte, ami milliókkal terhelné meg az önkormányzat kasszáját.

Mivel most az V. kerület meg van szorulva hellyel, felpörög a virtuális kerületközi facsemete-piac. A többi fa elhelyezésére a kivitelező javasolta Csepelt helyszínül, ezt a képviselő testület elfogadta, azzal a kikötéssel, hogy a kivitelező 60 napon belül keresse meg az összes környező kerületet, hogy be tudnak-e fogadni fákat, és ha igen mennyit. A Belvárossal határos kerületek elsőbbséget élveznek a fapótlás lefolytatásában.

Azt egyelőre nem tudni, hogy tolonganak-e a szomszéd kerületek a facsemetékért, összedugták-e az ügyben a fejüket a bizottsági képviselők, hogy meghozzák a nehéz döntést. Az viszont biztos, mint ahogy a Városszíve blog kiszúrta, hogy a csepeli önkormányzat buzgón előreszaladt a témában, és már döntött is arról, hogy ha más nem, akkor ő befogadja a fákat.

Konkrétan, ahogy a blog fogalmaz, már kijelölte és testületi ülésen jóváhagyta a Csepeli Önkormányzat azokat a területeket, közintézmények kertjeit ahová az V. kerületben elpusztított fák „megváltásaként” fognak újakat ültetni. A szándéknyilatkozatban próbáltak diszkréten fogalmazni, azt írták „Csepel Önkormányzata területeket biztosít a budapesti beruházások kapcsán fapótlásként elrendelt (…) faültetésekre”.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport vezetője lapunknak elmondta, hogy mélyen elítéli ezt a módszert. A belvárosi lakosoknak, az ott dolgozóknak az nem jelent megoldást, ha a fáikat kivágják, és kilométerekkel odébb ültetnek pótlást helyettük. Úgy véli, hogy a fapótlásra a kerületben is lenne még lehetőség.

A Kossuth téri fáktól egyelőre nem látni az erdőt: azt sem tudni biztosan, hány fát vágnak/vágtak ki összesen. A Levegő Munkacsoport 160 fát emleget, a beruházó Országgyűlés Hivatalának szóvivője 133 fa pótlásáról beszélt (ráadásul mind maradna a nyilatkozat szerint a Kossuth tér környékén), a kerület 57 fáról, plusz máshova átültetendőkről, szóval nagy a káosz.

Frissítés: Az Országgyűlés Hivatala közlése szerint a Kossuth téren 210, jelentős részében beteg fa és cserje kivágására kaptak engedélyt, de kevesebb, mint 200-at vágtak ki. 60 egészséges fa maradt a téren. A Steindl Imre Program keretében a Kossuth téren 133, előnevelt legalább 40 cm törzskörméretű őshonos fát ültetnek. Ezen felül az V. kerületben 57 darab, valamint a főváros közigazgatási területén belül további 235 darab fát helyeznek még el.