Mégsem lesz magyar mobilgát a Rómain

2013.05.29. 07:39

A római-parti mobilgátat tervező mérnökcég tájékozódott cikkünk nyomán az olcsó magyar mobilgát feltalálójánál, amit nemrég szabadalmaztattak, és Svédországban máris vásároltak belőle tengerár ellen, de két kifogásuk is volt, ezért nem alkalmazzák a Dunánál. A svédek ellenben további elemeket rendeltek, és feltűntek az érdeklődők Franciaországból és Tallinniból.

Forrás: sydsvenskan.se
Forrás: sydsvenskan.se

Erdész Béla, a római-parti mobilgátat tervező Erbo-Plan Mérnöki Szolgáltató Kft. munkatársa elmondta, hogy cikkünk nyomán tájékozódtak a sátorgát feltalálójánál. A sátorgáttal két alapvető gondjuk van: a bemutatóvideón egy medencébe telepítették a gátat, így nem látszik, hogy bír el a találmány a talpszivárgással, azaz a felszín alatti szivárgással. A másik probléma pedig az, hogy a sátorgátnak 2,2 méteres magasságra még nincs referenciája (a Svédországban telepített gát 1,3 méter magas).

Erdész Béla hozzátette, hogy a római-parti mobilgát tervezésénél azért nem vizsgálták ezt a lehetőséget, mert a sátorgát annyira új, hogy szabadalmaztatása nagyjából egyidőben történt a római-parti mobilgát engedélyének beadásával. A mobilgát engedélyeztetése a tájékoztatása szerint jelenleg is folyik, de még néhány hónapig eltarthat.

Sápi István Péter, az úgynevezett sátorgát (Tentdam) kifejlesztője lapunknak elmondta, hogy valóban megkeresték a római-parti gát tervezői, és több kérdést is feltettek, többek között arról, hogy 2,2 méteres magasságban is véd-e a sátorgát. Ő megfelelt rá, hogy szélesebb talpazaton, de erre a magasságra is jó a sátorgát.

Hozzátette, hogy a gátra Magyarországon nem kért még alkalmazási engedélyt, mert komoly vételi szándék nélkül nem érdemes. Külföldön nem kell a sok hercehurcával járó alkalmazási engedély, ezt jelzi, hogy Vellinge után több svédországi önkormányzat is akar vásárolni a sátorgátból, és megjelentek az érdeklődők Franciaországból, és az észtországi Tallinnból.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a svédországi Vellinge község állami finanszírozással 120 méter hosszú, 10 méteres egységekből mobilgátat vett április 14-én 165 ezer koronáért (ami körülbelül 5,8 millió forintnak felel meg) a tengerár elleni védekezésre. A svéd sajtóban több helyen méltatták az olcsó és egyszerű eszközt.