nono

Először úgy kezeljük a mobilgátat, mintha nem is lenne

2013.05.30. 19:26 Módosítva: 2013.05.30. 19:27

A 4,8 milliárdos római-parti mobilgát felépítése után óvatosságból még évekig ugyanúgy megerősítik a Nánási úti nyúlgátat, mint eddig az árvizeknél, és nyolc métert meghaladó vízállásnál kitelepítik a mobilgát mögül a hullámtérben élőket, mondta lapunknak Csók László, a főpolgármesteri hivatal osztályvezetője. Ennek oka az, hogy ha a minimális esély ellenére minden összejön, a legrosszabb forgatókönyv következik be, azaz átszakadna valamiért a mobilgát, akkor nagyon gyorsan elöntené a hullámteret.

Az átlátszó.hu hozta nyilvánosságra csütörtökön azt a havariatervet, ami a halmozott kockázatok legrosszabb verzióját elemezve arra a következtetésre jutott, hogy 8 méteres vízállás felett (ilyen már kétszer is volt az elmúlt években) óvatosságból evakuálni kell a hullámtárben élőket, valamint a biztonság kedvéért meg kell erősíteni mindig a Nánási úti nyúlgátat is, ami eddig a védekezés fő vonala volt. A havariatervet a mobilgátat tervező cég, az Er-Bo Plan Kft. készítette.

Akkor minek a mobilgát?

Csók László, a főpolgármesteri hivatal osztályvezetője, árvízvédelmi referens lapunknak elmondta, hogy az első években valóban úgy kell tenniük, mintha a megépült mobilgát nem is lenne. Ilyen létesítményt még nem láttak működni Magyarországon, ezért amíg bebizonyosodik, hogy minden rendben működik, számolni kell a lehető legrosszabb eshetőséggel. Erre készült az idézett havariaterv, ami minden hasonló beruházásnál elkészül.

Csók hozzátette, hogy a gát átszakadásának nagyon kicsi a valószínűsége (esetleg fa dőlhet rá, nagy méretű uszadék feszülhet neki, vagy jeges ár rongálhatná meg), de a lakosság érdekében a lehető legóvatosabban kell eljárni. Ha kilenc méteres vízállásnál átszakadna a gát, akkor a betörő víz nagyon gyorsan, néhány óra alatt elönthetné a hullámteret. (A hullámteret jelenleg is elönti a víz árvízkor, de sokkal lassabban.)

Az átlátszó.hu által megszerzett tervezői elöntésszámítás ábrájáról leolvasható a 10 m-es nyílás esetén kalkulált elöntési idő, amely 2 órára adódik, vagyis a gát szakadása esetén nagyjából két óra alatt elárasztja a Duna a védett területet – például ha egy nagyobb fa rádől az építményre.

Az árral az uniós támogatás is elúszott

Az átlátszó cikke arra is keresi a választ, hogy miért nem a Nánási úti nyúlgát, azaz elsőrendű árvízvédelmi vonal felújítására költ a főváros pénzt, ha azt amúgy is használni kell a jövőben is, ráadásul 100 százalékos uniós támogatást lehetett volna nyerni hozzá.

A főpolgármesteri hivatal válasza szerint az előző városvezetés 2009-ben pályázatot nyújtott be a római-part mobilgát felépítésének egymilliárdos támogatására. A környezetvédelmi minisztérium azonban elutasította a pályázatot, mert gyenge minőségű volt. Tarlósék 2011-ben újra megpróbáltak a pénzre pályázni, ám kiestek a pályázói körből, mert az előkészítői tenderen 2009-ben sikertelen volt a főváros. Más uniós forrásra sem tudott már a 2010-es választások után a főváros pályázni, mert eleve nem is volt meg az ehhez szükséges vízjogi engedéllyel rendelkező pályázati anyaga.