Tarlós: Budapestet 930-as vízállásig tudjuk védeni

2013.06.07. 13:02

A Nagybajcson megismert vízállás alapján pontosabban meg lehet mondani, mekkora árvízre számíthat Budapest: eszerint a tetőzés hétfőre várható 895 centiméterrel (plusz-mínusz 5 centis hibahatárral), közölte Tarlós István sajtótájékoztatón. Hozzátette: a várost 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni (beleértve a Római-partot és a Margitszigetet is), ezért pánikra semmi ok.

A főpolgármester szerint tetőzéskor kereken négyszer annyi víz (200 millió köbméter/nap) folyik át a fővárosi szakaszon, mint normális állapotban. Tarlós felsorolta a kritikusabb budapesti részeket és beszámolt az ottani védekezésről. Eszerint a Barát-patakot elzárták a Dunától, a vizét átemelik, visszaduzzasztás tehát itt nem várható. A Római-parton 40 kaput (közúti átvágás a védműn) lezártak, további hármat éjszaka zárnak le. A védmű 940 centis vízállásig véd.

A katasztrófavédelmi igazgatóság elkészült a kitelepítési tervvel a Római-part környékére. A kitelepítés 55 ezer embert érinthet (a Csillaghegy mélyebben fekvő három öblözetét, valamint a Pók utcai és a békásmegyeri lakótelep egy-egy kisebb részét), de evakuálásra csak abban a nem valószínű esetben lesz szükség, ha valahol megsérülne a gát.

Az érintett három csillaghegyi mélyedés egy korábbi elöntési térképről
Az érintett három csillaghegyi mélyedés egy korábbi elöntési térképről

Az érintett lakosoknak megvan a címe a katasztrófavédelemnél, és a kellő időben értesítik, ha távoznia kell.

A budapest.hu videóján a főpolgármester megtekinti a margitszigeti árvízi védekezést, és megfogdossa a narancssárga tengeri kígyót:

Tarlós megfogdosta a margitszigeti tengeri kígyót

Az Arany-patak nem lesz a Barát-patakhoz hasonlóan elzárva, túl drága lett volna megoldani a víz átemelését. Ezért itt várható, hogy a patak vízszintje a Dunával együtt emelkedik. A patak északi partján több ezer homokszákot helyeztek el, így a nem messze található Pók utcai lakótelep védett.

A Margitsziget már most 915 centis vízállásig védhető, de a gátakat tovább építik, hogy a magasságuk elérje a 930 centis biztonsági szintet.

A Batthyány téren pénteken délben lezárták a metróállomást, amelyen a szerelvények át fognak haladni. A korlátozás életbe lépésétől a H5-ös HÉV-ek Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit híd budai hídfőig, a felszíni hév-állomásig közlekednek és onnan indulnak vissza.

A XXII. kerületben a Háros-horgásztelepen a hullámtérben 200 embert érinthet a kiköltöztetés és az áramkikapcsolás. Eddig 30-an kérték a kitelepítést, ők önkormányzati lakásokba kerültek, erről Szabolcs Attila kerületi polgármester gondoskodott erről. Homokzsákokkal a horgásztelep is megvédhető.

Tarlós azt is közölte, hogy a csepeli szivattyútelep 912 cm-ig védhető, és biztonságosnak mondható. A 4-es metró elöntésének gyakorlatilag nulla a valószínűsége. A Dagály strandot délben lezárják, sajnos ugyanis nem védhető meg, tette hozzá.