Egy darabig nem lesz új Vidámparkunk

2013.06.10. 11:55

Nincs komoly befektetői érdeklődés a városligeti Vidám Park helyét átvevő új budapesti vidámpark létrehozására, áll a cég menedzsmentjének összefoglalójában. A mostanit szeptember 30-án bezárják, a 46 saját tulajdonú játékot, például az Anyósröptetőt, dobra verik.

Sajnálatos módon, mindeddig nem történt olyan komoly befektetői jelentkezés, illetve nincs jelenleg olyan stádiumban, amelyet be lehet mutatni, áll a Vidám Park menedzsmentjének összefoglalójában.

Az érdeklődés hiányát arra vezetik vissza, hogy a jelenlegi finanszírozási környezetben egy zöldmezős beruházás megvalósításának nagyon kicsi az esélye, egyfelől a banki forráskihelyezés problémái, a nagyszámú és költséges mutatványos berendezések, az infrastruktúra kiépítésének költségei miatt, másfelől a fizetőképes kereslet elégtelenségéből fakadóan. A megtérülés olyan szintű kockázatot hordoz, amely a megvalósítást már a tervezési fázisban is rendkívül megnehezíti.

Egyelőre még az esetleges vidámpark majdani új területét sem jelölték ki. Az alkalmas telkek köre szűk, de a fővárosban több olyan, akár fővárosi, akár kerületi, akár magántulajdonban lévő nagyobb kiterjedésű telek van, ami  alkalmas lehet erre a célra.

A menedzsment két konkrét érdeklődőről számol be. Az első a népligeti fejlesztés, ami az első találkozó után ellehetetlenült. A második a csepeli szabadidőpark kialakítása. Erre a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szakértői, külső szakértők és befektető társaság bevonásával koncepciót és megvalósítási tanulmányt dolgozott ki. Az első koncepcionális rész elkészült, a Vidám Park a könnyen mozdítható és legfőképpen gazdaságosan üzemeltethető egységeit kívánta áttelepíteni és hasznosítani a név átörökítésével, és részben annak hagyományait felhasználó tematikus Park létrehozásával. A program második, befejező fázisa a befektető konkrét pénzügyi teljesítőképességének bizonyítása hiányában nem valósulhatott meg.

Szórványos ingatlanbefektetői érdeklődések is akadtak. Ezek a befektetői csoportok telekingatlannal rendelkeztek és a telekingatlanhoz kerestek megfelelő attrakciót. A finanszírozási költségek volumene és/vagy a telek elégtelen mérete/fekvése miatt ezek az érdeklődések fokozatosan elhaltak. Nem is csoda: becslés szerint egy vidámpark felépítése nem olcsó, hektáronként 3-4 millió euróra rúghat a befektetési igény.

A Vidám Park ezért a fővárosi tulajdonú Budapest Főváros Vagyonkezelő Központot javasolja megbízni a mutatványos berendezéseinek az értékesítésével. Összesen 46 játékról van szó, köztük például az Anyósröptető, a Break Dance vagy a Kukomotív nevűekről.

Miért jobb a Práter, mint a Vidámpark?

Az anyaghoz csatolt kitekintő szerint bár az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalt sikerek után Nyugat-Európában egyre több tematikus park (vidámpark, vízi vidámpark, Disneyland) épül, Kelet-Európát egyelőre elkerülik a befektetők, mert magas a befektetési igény, magas a belépődíj, és nem elég jó a fizetőképesség. Ha a térség gazdasági növekedése folytatódik, Lengyelország (nagy piaca), és Magyarország (központi fekvése miatt) szóba jöhet.

Európa így is le van maradva az USA-tól: a sikeres parkok - a Disneyland Parist kivéve - körülbelül 3 millió látogatót fogadnak évente, míg Amerikában számos park látogatottsága 5 millió feletti.