Tarlós: Félkész kelenföldi megállóval is elindul a 4-es metró.

2013.06.25. 17:20

A főpolgármester szerint a kelenföldi felszínrendezés nem befolyásolja a 4-es metró üzembe helyezését és működését. Hétfőn a Népszabadság. azt írta, hogy még az engedélyezési eljáráson sem jutott túl a 4-es metró egyik legfontosabb felszíni projektje, a kelenföldi csomópont. A késés egy-két éves is lehet, a BKK addig valami ideiglenes megoldással orvosolná a helyzetet. Pedig a csomópont elkészülte már az új vonal 2014 első felére tervezett utasforgalmi próbaüzemének is előfeltétele lenne.

Tarlós István erre reagálva kedden azt mondta: „különböző hagyatékok miatt” a felszínrendezés nem fejeződik be jövő márciusig, de lesz olyan megoldás, ami a felszíni közlekedést lehetővé teszi és nem akadályozza a metró üzemszerű működését. Hozzátette, hogy ideiglenes kijáratot terveznek, a vonatkozó szakmai teendőkről a Nemzeti Közlekedési Hatóság bevonásával döntenek.

Kitért arra is, hogy a probléma döntően nem változtat a finanszírozáson. A metró átadásáig magához vonja a beruházás elsődleges felügyeletét, mert fel kell gyorsítani az adminisztratív előkészítést és a hatósági engedélyezési folyamatokat, mondta Tarlós.

A Levegő Munkacsoport megtámadta a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elé terjesztett engedélyezési terveket, amelynek hatására az NKH környezetvédelmi szakvéleményt kért be. A civil szervezet például a Sasadi út egésze elé zajvédő falat emeltetne.