Szálloda helyett irodaház a Lánchídnál

2013.07.09. 13:37

Elkezdődtek a feltáró régészeti munkák a Lánchíd budai hídfőjénél, a Clark Ádám téren, a Clark Hotel helyett építendő Clark Irodaház helyén, tájékoztatta lapunkat a befektető. A régészek azonban egyelőre nem sürgölődnek a főváros legdrágább telkén.

Szálloda helyett magas presztízsű irodaházat épít a Unione-Clark Kft. a Clark Ádám téri foghíjtelken. Kérdésünkre a cég annyit árult el, hogy a területre érvényes építési engedély van, aminek alapján elkezdték a régészeti munkákat, valamint kérték "a lakosság, valamint az érintett hatóságok szíves türelmét a munkálatok elvégzéséhez". A helyszínen járva azonban egyszer sem láttunk szorgos régészeket.

A majdani irodaház helyiségeit már hirdetik. Ebből kiderül, hogy az épület kb. 3.400 m2 bérbe adható területet kínál 8 szinten + földszint, tetőterasszal, valamint az épület alatti 3 szintes mélygarázzsal, közel 40 férőhellyel.

A korábban hotel, most irodaház látványterve
A korábban hotel, most irodaház látványterve

A "legek telkének" beépítésére több tucatnyi terv született: Budapest legdrágábbnak számító ingatlanára az építészek szerint a legtöbb különféle tervet készítették el tervezők az elmúlt évtizedekben. Sokáig úgy volt, hogy hotel épül erre az exkluzív helyszínre.

Az Aranyfog
Az Aranyfog

A beépítésre kiírt nemzetközi pályázaton 2007-ben egy érdekes pályamű nyert, ami formája után az Aranyfog nevet kapta. (Érdekessége abban rejlett, hogy a csodás panorámát elzárták volna a falak, a vendégek csak periszkópon keresztül élvezhették volna a látványt.)

A merész terv azonban elbukott az ellenzőkön, a tulajdonosok elvetették az elképzelést, és saját tervezőjüket, Anthony Gall ausztrál származású építészt kérték fel, hogy tervezzen egy konzervatívabb, mindenkinek megfelelő, kompromisszumos épületet. A terv meg is született az új hotelre, a hatóság megadta rá az építési engedélyt. A majdani irodaház is ezekre a tervekre támaszkodik.

Az ingatlanon a II. világháborúig a Budai Takarékpénztár Ybl Miklós tervezte neoreneszánsz palotája állt. Az épületet lebombázták, a négyszögletes telekből ráadásul lehasított egy darabot a háború után kiépített Clark Ádám téri körfogalom is.

A Lánchíd presszó (Kép: egykor.hu)
A Lánchíd presszó (Kép: egykor.hu)

Az üres telek sarkában a hatvanas évektől a kilencvenes évekig a Lánchíd presszó működött. A presszó bezárása után a romosodó épületet elbontották.