Sínpúposodás miatt áll az 1-es villamos

2013.08.08. 18:20

Olvasónk, Krisztián jelezte, és az MTI-nek a BKK fődiszpécsere is megerősítette, hogy pótlóbuszok járnak Budapesten az 1-es villamos vonalán a zuglói vasútállomás és a Reitter Ferenc utca között. A rendkívüli hőség miatt felpúposodtak a sínek, a Kacsóh Pongrác útnál deformálódott. Az utasokat le kellett szállítani, miután a villamosok nem tudtak továbbhaladni. A villamospótló buszokat délután fél hatkor állították forgalomba az érintett szakaszon.

A BKK tavasszal már jelezte, hogy A vágánykivetődés problémája nem önmagában a napi maximális hőmérséklettel függ össze, hanem a hőingadozás miatt jelentkezik.

Budapesten a hetvenes-nyolcvanas években előszeretettel használtak a paneles technológiát, ami 20-25 éves élettartamra alkalmas, amennyiben közúti forgalom nem veszi igénybe. A rossz állapotú, elhasználódott vágányokon azonban a sínszál a hőtágulás következtében felfelé mozdul, mivel a letöredezett panelszegély már nem tartja a vályúban. Az 1-es villamos felújítása után ez a probléma meg fog szűnni, az új pályán ilyen jelenség évtizedekig nem fordul elő.