no

Novemberig lövi a Bálna a lila fényt

2013.08.15. 13:25 Módosítva: 2013.08.15. 15:14
A Légügyi Hivatal engedélye alapján működhet novemberig a fényszökőkút az egykori CET, új nevén Bálna tetején. A lila villódzás az olvasók levelei alapján többeket zavar, de az üzemeltetőt csak egyvalaki kereste meg kéréssel, és az ő kedvéért módosítják is egy kicsit a fény útját, hogy ne kelljen stroboszkópszerű villogásban tölteni az estéket a Gellért-hegyi teraszon.

Az Index keddi panasznapján felkapott téma volt a fővárost éjszakánként bevilágító lézerfény, amelyről kiderült, hogy a CET-ként megismert, majd Bálnára átkeresztelt épületegyüttesből lövik fel. "Lásson csodát" – címmel került ki a Bálna honlapjára július 31-én az a bejegyzés, amiben elmagyarázzák, mire megy ki a fényjáték. "A sokáig élettelennek tűnő CET épület‐együttese egy élettel teli bálnaként mutatja meg önmagát. A Bálna fejéből előtörő fénysugarak, – mint egy világítótorony fényei – jelzik, hogy ez a hatalmas épület, a „»mélyből a felszínre ért«." A honlapon azt is leírják, hogy augusztus 1-től a megnyitásáig fogja a tervek szerint a fényszökőkutat fújni a Bálna.

Több olvasói levelet is kaptunk kedden olyanoktól, akiket nem nyűgözött le a fényjáték. "Amint a BME újra teljes üzemben fog működni az őszi félévben, valószínűleg azonnal nehezményezni fogják, mert az R épületbe erősen bevilágít a cucc..." – írta egy IX. kerületi olvasónk, Ádám. "Tegnap én is láttam, rettentő idegesítő volt vezetés közben" – panaszolta Tibor. "A CET-es villódzásról csak annyit, hogy a fényt én is láttam vasárnap éjszaka. Budán a XII. kerületben voltam egy tetőteraszon és tisztán láttuk, hogy a lilás fénycsóva néhány másodpercenként felvillan. Az a legdurvább, hogy a fények nagy része a Kis-Hárs-hegyet és a Nagy-Hárs-Hegyet találta telibe. Tisztán lehetett látni, ahogy az erdőt bevilágítja, gondolom az erdőlakók nagy epilepsziás rohamának örömére..." – aggódott az élővilágért Péter.

A Bálna a Fővárosi Önkormányzat tulajdona. Ott nem érzékelték, hogy különösebb problémát jelentene a városlakóknak a lila lézer. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya megkeresésünkre azt írta: sokan érdeklődtek a Budapesten szokatlan látványról (mi ez? honnan jön?), de eddig csak egy kérés érkezett, egy Gellért-hegyi lakostól, aki azt kérte: ha megoldható, ne pont az ő terasza felett menjen a fénysugár. "A problémát – személyes egyeztetés után – mindkét fél részére elfogadható módon megoldottuk" – tették hozzá.

Az említett Gellért-hegyi lakostól mi is kaptunk levelet. "A Gellért fürdő fölött lakunk a Gellért-hegyen, és a fény stroboszkópszerű villogása szem- és fejfájást okozott családtagjainknak, a teraszon lehetetlen úgy tartózkodni, hogy az ember élvezze a városi panorámát az ütemesen szemünkbe csapódó fény miatt. A városra néző ablakokkal ugyanez a helyzet" – írta. Szabadságról hazaérkezve vasánap észlelték először az attrakciót, és kedden tettek bejelentést róla. Olvasónk szerint az üzemeltető segítőkész volt,  ígéretet tett, hogy először a legzavaróbbnak tűnő fény útját módosítják, és együttműködnek, amíg a zavaró hatás teljesen meg nem szűnik. "Reméljük a legjobbakat" – jegyezte meg.

Nem okozhat fényszennyezést

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet kimondja, hogy "az építmény megvilágítását, a köz- és díszvilágítást, a fényreklámot és a hirdetőberendezést úgy kell elhelyezni és kialakítani, hogy a fényhatás fényszennyezést ne okozzon". A rendelet így definiálja a fényszennyezést: "olyan mesterséges zavaró fény, ami a horizont fölé vagy nem kizárólag a megvilágítandó felületre és annak irányába, illetve nem a megfelelő időszakban világít, ezzel káprázást, az égbolt mesterséges fénylését vagy káros élettani és környezeti hatást okoz, beleértve az élővilágra gyakorolt negatív hatásokat is". A definícióban konkrét határértékekről nincs szó.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályának tájékoztatása szerint  a Bálnából előtörő fénysugarak maximális fényteljestménye 50 Watt közvetlenül a lézer kilépőnyílásánál mérve. "Az itt használt lézerek divergenciája (a fény széttartása, nyílásszöge, "szétágazósága") 2 miliradian. Ez azért lényeges, mert a fény nyílásszöge miatt 1000m távolségban egy 2m átmérőjű foltban oszlik meg a teljesítmény (10 km-nél minimum 20m a fényfolt átmérője). Természetesen a fényvonalak megosztása, a légköri hatások nagyságrendekkel csökkentik a fény erősségét" – magyarázták.

A lézer optikai sugárzásának legnagyobb megengedett expozíciós határértékeit egy egészségügyi minisztériumi rendelet adja meg, és a Magyarországon is hatályos ICAO ANNEX 14 szabályozza a repülőterek közelében a lézersugárzás intenzitását. Ezeknek megfelelt a Bálna produkciója.

Az engedélyt a fényjátékra a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatalának Nemzeti Felügyeleti Hatósága (NSA) adta ki az augusztus 1. és november 1. közötti időszakra a Légiközlekedési Igazgatósággal és a Hungarocontrol munkatársaival egyeztetett feltételek alapján augusztus 1-jén 16 óra 34 perckor.