no

Hosszabb lesz, mint a Combino

2013.08.22. 22:52

Információink szerint a baszk CAF ajánlatát találta a legjobbnak a BKK a fővárosi villamostender lezárásakor. A cég 27 milliárdos ajánlata jobb volt a Siemensénél. A másik három versenybe szálló gyártót, a lengyel PESA-t, a cseh Skodát és a svájci Stadlert különböző okok miatt kizárták. Szinte biztos, hogy az eredményt megtámadják, de ha minden jól megy, akkor egy hónap múlva aláírhatják a szerződést, a villamosok pedig 2015-ben érkezhetnek meg.

Még marad is pénze a BKK-nak és a fővárosi önkormányzatnak az 1-es és 3-as vonalakra szánt új villamosokra szánt 35 milliárdos uniós keretből, a baszk CAF ugyanis 27 milliárd forintot kér információink szerint a 25 darab rövidebb (34 méteres) és a 12 darab hosszabb (56 méteres) alacsonypadlós, hosszában átjárható villamosért. A baszkok ezzel az árral meg is nyerték a versenyt a Siemens előtt, döntött a napokban értesülésünk szerint a BKK vezetése.

Úgy tudjuk, hogy a tender utolsó szakaszában öt gyártó maradt állva, de a lengyel PESA-t, a cseh Skodát és a svájci Stadlert különböző okok miatt kizárták. A PESA nem adott vállalást a villamosok szállítására és annak feltételeire, a Skodának a referenciáját és gyártókapacitását találták aggályosnak, valamint a villamos csuklóalagútja nem volt elég magas, a Stadler villamosainál pedig az ülőhely-elrendezéssel és az ablakkialakítással voltak gondok.

A majdani budapestihez legjobban hasonlító nantes-i Urbos3
A majdani budapestihez legjobban hasonlító nantes-i Urbos3

Szinte biztosra vehető, hogy az eredményt a vesztesek megtámadják a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Ezzel együtt úgy tudjuk, hogy egy hónap múlva már szerződéskötésre számítanak az érintettek. A villamosoknak 2015 végéig meg kell érkezniük, akkor zárul le az uniós ciklus, amíg a támogatás felhasználható. A gyártásra így elég szűk lesz a határidő.

Az Urbos3 Zaragozában
Az Urbos3 Zaragozában

A szerződésben lesz egy további, 87 villamosra szóló ötéves opció, amit a BKK akkor használhat ki, ha lesz pénze. A második szállítmányban már akkumulátoros villamosok is lehetnek, a Kossuth téren ugyanis le akarják bontani a felsővezetéket. A villamosbeszerzés egy százmilliárdos csomag része, ebből finanszírozzák még az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbítását, rekonstrukcióját, és a budai fonódó villamosok kiépítését.

Korábban a CAF nyerte a debreceni villamostendert is. Az Urbos3 típusú szerelvényekből három már meg is érkezett a városba, jelenleg próbafutáson vannak. Az új villamosokat a DKV már jövő év elején forgalomba állítaná, azaz néhány hónap múlva már utasokat szállíthatnak.

Urbos3 alumínium kocsiszekrényű típust Debrecen mellett több város vásárolt az elmúlt években, így Belgrádba, Tallinnba, Besanconba, Nantes-ba, Houstonba is szállítottak belőlük. A Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. gyorsan fejlődő cég, 7500 alkalmazottat foglalkoztató vállalat, mely 1,5 milliárd euróra növelte éves árbevételét. A baszk cég ősét 1860-ban alapították, és kisebb részben felvásárlásokkal, nagyobb részben új gyárak létesítésével leginkább Spanyolországban terjeszkedik.