Jön a fizetős lakótelepi parkolás

2013.08.29. 16:01 Módosítva: 2013.08.29. 16:57

Az ingázók elfoglalták a lakótelepiek parkolóhelyeit, kezelhetetlen lett a helyzet - ezzel indokolta Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere lapunknak azt, hogy október 1-jétől bevezetik az Örs vezér tere melletti Gyakorló utcai lakótelepen a fizetős parkolást.

Az önkormányzat hatástanulmány készíttetett a lépés előtt, amiből kiderült, hogy a körülbelül 1500 parkolóhelyen 1500 helyi gépkocsi (a beszedett súlyadó alapján kiszámolva), valamint naponta 500-600 ingázó (agglomerációból bejáró) autó osztozik. Állandó volt a zsúfoltság, az autósok felálltak a zöldfelületre.

A helyzetet két P+R parkoló enyhíthette volna: az egyik (száz férőhelyes) megépült, de a fővárosi önkormányzat máig adós a másikkal (az 400 férőhelyes lenne). Az utóbbihoz ugyan a tervek megvannak, de telekjogi problémák miatt nem lehet elkezdeni az építkezést. Ezért a kőbányai önkormányzat nem várt tovább: döntöttek a fizetős parkolás bevezetéséről.

Már az automaták tartóit szerelik, az útburkolati jeleket már felfestették, a fizetős zóna határát jelző táblák is kinn vannak, egyelőre letakarva. Új helyekkel bővítik a parkolókat, így összesen 1600 férőhelyes lesz a fizetős terület. A helyi gépkocsik számából és az összes parkolószámból ki lehet számolni, hogy a százmilliós beruházás nem térül meg egyhamar. Sőt, az éves 30-40 millió forintos üzemeltetési költség sem biztos, hogy ki jön. „Számítunk arra, hogy a beruházás nem lesz nyereséges, de nem is ez a cél”, mondta lapunknak a polgármester.

A lakótelepieknek egyébként lakásonként egy kocsi parkolása ingyenes, a másodikért viszont fizetni kell. (Az EURO5-ös motor után 70 százalék, a hidrid hajtású kocsik után pedig 100 százalékos díjkedvezmény jár.) Az albérlők autóira is megadják az ingyenes matricát, ha szabályos albérleti szerződésük van. Ha nincs, nekik is fizetni kell az óránkénti 175 forintos díjat. (A fővárosi garázsárakról tájékozódhat az alábbi térképen, minél pirosabb egy kerület, annál drágább a garázs.)

Attól Kovács Róbert nem tart, hogy a kiszorított autósok majd a zónahatár mellé parkolnak, elfoglalva az ott lakók parkolóhelyeit: a zónát úgy alakították ki, hogy azon túl már nem éri meg megállni, olyan messze lesz az Örs vezér tere.

Egy kutyát sétáltató hölgy is megosztotta véleményét velünk az új fizetős zónával kapcsolatban: mint mondta, kifejezetten örül, gyakran szorult ki ugyanis a parkolóból az út mellé, ahol a közterület-felügyelők a legkisebb kilógást is szigorúan büntették. Arra a kérdésünkre, hogy körülnézve egy csomó üres parkolóhelyet látunk, erős fejcsóválással közölte: „most nyár van, még mindenki nyaral, de nézzék meg mi lesz itt szeptemberben”.

Nem kell megnéznünk, tudjuk: fizetős parkolási zóna.

Frissítés: Nem minden arany, ami fénylik

Egy érintett lakos levele szerint szerdán (augusztus 28.-án) a parkolási társaság munkatársai még határozottan kijelentették, hogy csak az kaphat "ingyenes" parkolási jogosultságot, akinek mind a bejelentett lakcíme (tartózkodási hely nem elég), mind pedig a kocsi forgalmijában szereplő üzembentartó címe is a Gyakorló utcai lakótelepre van kiállítva.

A levél szerint az "ingyenes" első autó parkolási matricája 2014 év végéig mindössze 5200 forintba kerül, természetesen "ügyintézési díj" címen kiállítva, Manapság ezek szerint a X. kerületben 5200 forint már az "ingyen van" kategória, írja olvasónk.

A Kerepesi út túloldalán a XIV. kerület ingyenes parkolást biztosít. Az ingázók akik a metróhoz jönnek át fognak állni arra az oldalra, a lakótelep pedig pangani fog az ürességtől. Nagyon ügyes. Ami viszont elpattintotta a húrt, az nem is az egész hercehurca, hanem hogy mostantól a vidéki nagyszülők óránkénti 175 forintos áron látogathatják az unokáikat, füstölög olvasónk.

A fizetős zóna felfalja a lakótelepeket

Az óbudai önkormányzat is hamarosan megnyitja a lakótelepi fizetős parkolási zónát. Folyamatosan festik fel a parkolóhelyeket, hamarosan felszerelik az automatákat is a Flórián tér környékén. Itt várhatóan jövő év január 1-jétől kell fizetni azoknak, akik nem a helyszínen laknak.