A Blahán tüntettek a buszvezetők

2013.09.03. 13:26

Az elbocsátások miatt tiltakoztak a BKV-s szakszervezetek a Blaha Lujza téren. A közlekedési vállalattól most 150 dolgozót küldenek el, de a tüntetők attól félnek, később további 1500 dolgozó járhat még így.

A tüntetés délelőtt tízkor kezdődött, és este hatig van bejelentve, de fél öt körül véget ért, a szervezők szerint rendben zajlott a tiltakozás. Dél körül 40-50 tüntető volt a téren, a szökőkútnál álltak, azon a részen, ahol egyébként a hajléktalanok szoktak üldögélni. Az Index tudósítója azt mondta, ez a modern kori magyar történelem legbékésebb tüntetése: a legizgalmasabb jelenet az a rész, amikor a tiltakozók csoportosan körbesétálják a villamosmegállót, és közben transzparanseket tartanak. A feszültség eddig akkor nőtt a legnagyobbra a tüntetők és az autósok között, amikor a csoport fele úgy ment át a zebrán, hogy közben a lámpa pirosra váltott. Ilyenkor a rendőrök irányították a forgalmat.

Nemes Gábor, a tüntetést szervező Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője szerint délutánra 100-120 fős volt a tüntetés és folytatták a körbe-körbe sétálást, amivel rövidebb időre megakasztották a forgalmat. Nemes elmondta, hogy ez a szám nagy dolog egy ilyen légkörben, amikor a „dolgozók ennyire meg vannak félemlítve”.

A mostani elbocsátásokra azért van szükség, mert a BKK egyre több buszjáratot ad ki harmadik alvállakozónak, így a BKV egyre kevesebb járatot üzemeltet. Főleg olyan buszvezetők vannak a tüntetésen, akik attól félnek, legközelebb őket küldik majd el. Egy másik rossz hír a buszvezetőknek, hogy amikor jövőre elindul a négyes metró, valószínűleg kevesebb busz jár majd az érintett területeken. A jelenlévők között metróvezetőt is találtunk, ő azt mondta, szolidaritásból jött el.

Jáger István, az egyik szakszervezeti elnök szerint az ellen tiltakoznak, hogy a BKV azokat küldi el, akik hosszú ideje, határozatlan idejű szerződéssel dolgoznak a cégnél. A határozott időre felvett munkatársakat viszont megtartják, sőt az év elején 270 új dolgozót is felvettek, tette hozzá Nemes.

Nemes elmondta, hogy tiltakoznak a BKK új üzemeltetési modellje ellen is, amelyben egyre kevesebb buszjárat jut a BKV-nak. A piaci üzemeltetők Nemes szerint az utcáról vesznek fel sofőröket, akiknek nincs akkora tapasztalatuk, mint a BKV-s dolgozóknak. Néhány tüntetőtől viszont azt hallottuk, hogy a piaci üzemeltetők sokszor pont azokat veszik fel, akiket a BKV-tól elküldtek, csak sokkal rosszabb feltételekkel és kevesebb fizetésért.

Nemes azt is hozzátette, hogy a tüntetésen BKK-egyenruhás embereket láttak, akik a telefonjukkal fényképezték a résztvevőket. A BKK-nak nincs információja arról, hogy fényképezték volna a tüntetőket. Mint írják, „BKK-s egyenruha nem létezik, így véleményünk szerint szóbeszédről, híresztelésről lehet szó. Természetesen, ha bármilyen konkrétumról kapunk tájékoztatást (esetleg fényképet), az esetet kivizsgáljuk.”