Nem lesz Tormay Cécile köz

MTI/Index
2013.09.03. 11:53

Tarlós István főpolgármester kedden felfüggesztette azt a határozatot, amely lehetővé tette volna prémium kifizetését a Madách Színház igazgatójának. A főpolgármester ezt azután közölte a Fővárosi Közgyűlés ülésén, hogy a Jobbik jelezte, hanyag kezelés miatt feljelentést tesz, mert törvénysértőnek tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés prémium kifizetését tette lehetővé a Madách Színház igazgatójának, miközben veszteséges az intézmény.

Volner János, az ellenzéki párt Budapestért felelős alelnöke azt mondta, a városvezetés képes volt személyre szabott jogalkalmazásba kezdeni és megváltoztatni a javadalmazási szabályzatot, hogy kifizethesse a 4,5 millió forintos összeget.

Tarlós István ezt követően bejelentette, hogy a korábbi határozatot felfüggeszti és újratárgyalását kezdeményezi. Hozzátette: a Jobbik által közöltek új információk voltak számára, a pártnak ki kell azokat fejtenie, így nem tehet mást, érvényteleníti a döntést.

A főpolgármester egy délutáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ügyben a jogászok szakvéleménye alapján még e hónapban ismét dönthet a közgyűlés. Tarlós hozzáfűzte: a javadalmazási szabályzatot a közgyűlés alkotta, és azt bármikor megváltoztathatja, valamint joga van egy vezetői teljesítményt honorálni, „ez semmilyen jogszabályba nem ütközik”. Kitért rá, hogy a Madách Színház közvetlen bevétele 2012-ben 49 millió Ft volt, közvetett bevétele 2,4 millió Ft, közvetlen kiadása 14,3 millión Ft, közvetett kiadása pedig 56 millió Ft.

A kettő különbözete valóban 18,7 millió Ft mínusz, de figyelembe kell venni, hogy a színház a fővárostól tavaly 10 millió Ft-os támogatást kapott, ugyanakkor bérleti díjként 244 millió Ft-ot fizetett be a fővárosnak. Ráadásul a színház az elmúlt években 810 millió Ft eredménytartalékot halmozott fel – hangsúlyozta Tarlós. „Egy színigazgató teljesítményét képtelenség pusztán a finanszírozási helyzet alapján megítélni, ugyanezt elmondtam korábban az Új Színházat vezető Dörner György esetében is” – jelentette ki a főpolgármester. A pénzügyi helyzet ugyanis nem kizárólag az igazgatótól függ, és figyelembe kell venni a színház látogatottságát is: a Madách telt házzal játszik, az előadásokra alig lehet jegyet kapni – tette hozzá.

Az Országgyűlés döntése nyomán a Margitsziget július 20-án került a fővárosi önkormányzat közvetlen igazgatása alá a XIII. kerülettől. Az átadás-átvétel részleteiről szóló megállapodást augusztus 22-én írta alá Tóth József, a XIII. kerület szocialista párti polgármestere és Tarlós István főpolgármester.

A dokumentum rögzíti egyebek mellett a folyamatban lévő ügyek átadásának menetét, továbbá azt is, hogy a fővárosi önkormányzat 2014. január 1-jétől jogosult a kerületek által beszedhető helyi adók bevezetésére.

A közgyűlés 21 igen szavazattal, az MSZP és a PM tartózkodása mellett hagyta jóvá a megállapodást. A XIII. kerület képviselő-testülete csütörtökön tárgyalja az előterjesztést.

Visszavonta a testület azt a határozatot, amely szerint Tormay Cécile írónő nevét vette volna fel egy II. kerületi közterület. A képviselők arról is határoztak, hogy az önkormányzati választásokig nem változnak közterületi elnevezések.

Tarlós István főpolgármester a vitában jelezte, megkapták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását - amelyet azonban nem ismertetett a plénum előtt - a Tormay Cécile közre vonatkozóan, és nem tehet mást, mint befogadja az MSZP-frakció módosító javaslatát, és visszavonják a korábbi határozatot.