Ilyen lesz a Madách tér

2013.09.05. 14:28

Október elején kezdődhet el a VII. kerületi Madách tér felújítása, amely „néhány hónap” alatt készülhet el – közölte csütörtökön az erzsébetvárosi önkormányzat. A tér átalakítására az önkormányzat tavaly építészeti tervpályázatot írt ki, amelyre összesen 36 pályamű érkezett, ezek közül a szakmai zsűri által legjobbnak vélt verziók közül a lakosság szavazáson választhatta ki a nyertest.

A pályázók közül egyébként „volt, aki piramist, volt, aki egy gödröt képzelt a térre” – mondta Vattamány Zsolt a szombati Örkény Kert beharangozó sajtóeseményén, aztán mindenkit megnyugtatott, hogy a Madách tér „sík terep lesz”, amit a közönség érthetetlen módon nagy nevetéssel fogadott.

A lakossági szavazásra összesen 1325 voks érkezett be, közülük 808-an a „D” jelű, Hertel Anna, Magyar Sára Borbála és Minh Duc Nguyen által készített látványtervet találták a legjobbnak. A lakosság véleménye azonban nem volt ügydöntő, a végleges kivitelezési terv elkészítésekor „összefésültük a koncepciókat, minden díjazott pályaműből felhasználtuk azokat az elemeket, amelyek megvalósíthatóak voltak” – írta az önkormányzat.

A tér felújítása kapcsán a 85 éves, elavult vízvezetékeket is kicserélik, a tér középről eltűnik a parkoló, lesz helyette „multifunkcionális közösségi tér”, azaz díszburkolat, padok, pár kisebb zöldfelület, kisebb facsoportok, biciklitárolók és egy LED-es szökőkút. Az átadás időpontját egyelőre nem közölték, azonban a polgármester megnyugtatásul megjegyezte, hogy a jövő évi (2014 szeptemberében esedékes) Örkény Kertet már biztosan az új téren rendezik.

Az eredetileg 2013 nyarára tervezett átadás a kerület sajtóosztálya szerint a háttérmunkálatok, illetve a közbeszerzések kiírásának elhúzódása miatt csúszott el. Jelenleg nincs pontos átadási időpont, elmondásuk szerint ez az időjárástól is függ, de valamikor jövő tavasszal várható. A tér felújítására korábbi közlések szerint 150-200 millió forintot szán az önkormányzat.