Kiszorulnak a hánytatógépek a Városligetből

2013.09.19. 16:16 Módosítva: 2013.09.20. 09:37

A Vidámpark területe októbertől a Fővárosi Állat- és Növénykerthez kerül át, a főigazgató ismertette a jövőbeli terveket. Az összevont terület 17,3 hektár lesz, ami már majdnem közelít a hajdani 18 hektárjához. A terület jogilag márciustól már az Állatkerté volt, a Vidámpark szeptember 30-i zárása ez utóbbi mutatványosi tevékenységének végét jelenti, de a vurstli nem szűnik meg teljesen.

Néhány állat már át is költözött a vidámparki részre, és a Kisdodzsemből átszűrődő technóra nyomulnak a kifutón. Azt tapasztaltuk, hogy az emuk nem annyira kedvelik a tuctucot, megkergülve rohangáltak tőle, inkább a lágyabb, rockosabb vonal áll közel hozzájuk. A körhinta mögötti részre beköltöztek már a simogatni való kecskék, lovak (többek közt a világ legkisebb lova, amit személyesen Varnus Xavértól kapott az állatkert), a tengerimalac-város, és egy teve. Ide most a Cirkusz utáni kapun 500 forintért lehet bejönni.

Biodóm

Összesen 15 milliárdos forrásból várhatóan 2017-ig elkészül a Pannon Park Projekt, az új terület nagyszabású fejlesztései. Ennek része a monumentális, futballcsarnokra hasonlító biodóm: egy 2 hektáros, 40 méter belmagasságú, gazdag állat- és növényvilágot és a Miocén Budapestet bemutató, fedett szubtrópusi csarnok, ennek látványterveit most először mutatták be. Ez lesz Európa legnagyobb biodómja, itt többek közt megnézhetjük majd, mi volt Budapesten 10 millió éve. Lesz még Pannon-tenger akvárium, kalandpálya, vízi szafari, simogató állatkert, János Vitéz tematikájú Mesepark, gyerekeknek való, szelíd vidámparki játékok és mélygarázs is. A 15 milliárdot a Városligetre fordítandó 135 milliárd forintból ígérte az Állatkertnek a kormány.

Egy új részen a honfoglalók és az ősmagyarság házi- és vadállatait lehet majd megismerni. Sokkal több hely lesz a mentett állatok tárolására és bemutatására, nagyobb helye lesz a flamingóknak és az elefántoknak. Az elefántok olyan nagy helyet kapnak, hogy állományukat 8-10 fősre fel tudják majd duzzasztani, lesz majd elefántbika pár nősténnyel és borjak is. Jól járnak a vízilovak is, hiszen a mostani kis helyen nem lehetett vízilócsaládot tartani, és az 1994-ben történt tragikus eset (egy gyerek teniszlabdát dobott a bika szájába, amitől kimúlt) óta nem volt az állatkertnek vízilóbikája.

Marad

Műemléki védettsége miatt meghagyják a Körhintát, a Barlangvasutat (ez nem a Szellemvasút) és a Hullámvasutat a Mesecsónakkal. Egy darabig még marad az Óriáskerék néven ismert Panorámakérék, de ennek hosszú távú üzemeltetését nem tervezi az állatkert. A mostani Dodzsem tetőszerkezete is műemléki védettséget élvez, nem bontják le, és a mostani Liget kocsma egy része is marad. Az eszközöket az Állatkert megvásárolja a Vidámparktól. Azt a műemléképületet, ahol korábban 35 szolgálati lakás volt, 500 millió forintból felújítják, és itt lesz az elvarázsolt kastély jogutódja, ez a mostaninál sokkal érdekesebb és gyerekbarátabb lesz, és a forgó hordó is megmarad.

Ami megy

Parsányi Mikós főigazgató elmondta, lesznek mutatványos elemek, de csak a szelídebb, gyerekbarát játékok: „kiszorulnak az óriási hánytatógépek, kiszorul a disco, a gépek parkja helyett inkább az élővilág parkja lesz”. Kedvenceink közül búcsút vehetünk a Break Dance-től, a T-Rextől, az Anyósreptetőtől, a Gokarttól és a Hip Hoptól is.

A főigazgató reméli, meg tudják valósítani, hogy az Állatkerti körútról (ami az M3-as autópálya felvezetőjeként szolgál) száműzzék az átmenő forgalmat, és az áldatlan parkolási állapotok felszámolására új parkolókat és mélygarázsokat építenek.

Miért jó ez?

Az Állatkert jelenlegi formájában az egyik legkisebb európai állatkert, méretei miatt az utóbbi években eltűntek a nagypatások, kevesebb lett a medve, a legfájóbb pedig a csimpánzok hiánya volt. Az egyik legprosperálóbb magyar kulturális intézményként míg a többi intézmény folyamatosan veszít nézőszámából, az állatkert tartja az éves egymilliós látogatottságot. A Vidámpark működtetésére rengeteg közpénz elfolyt, az idei nyitvatartáshoz például 1 milliárd forintot biztosított a főváros. „A Vidámpark annyi támogatást kapott, amennyit az Állatkert nem kapott meg, pedig sokkal közhasznúbb tevékenységet folytatott″ – magyarázta.

Az új fejlesztésekkel a „gyerekes családok multi-plázákat verő szórakozási, tanulási lehetőségeket kapnak, ez az úgynevezett edutainment” – mondta Persányi Miklós.