Lecserélik a budavári midibuszokat

2013.09.25. 15:28

A Budapesti Közlekedési Központ az I. kerületi önkormányzattal együttműködésben nyílt közbeszerzési eljárást hirdetett meg a fővárosi midibusz-flotta megújítására, áll a főpolgármesteri hivatal közleményében. A beruházásra 2,2 milliárd forintos forrás van.

Összesen 16 darab alacsonypadlós, környezetkímélő, korszerű midibusszal bővülhet a jelenlegi járműállomány. Az új buszok - sikeres közbeszerzés esetén – kb. egy éven belül jelennének meg a budai Várban. A 2,2 milliárd forint költségű beszerzés uniós források igénybevételével valósulhat meg a kormány által jóváhagyott budavári átfogó rekonstrukcióhoz kapcsolódva.

A járművek EEV vagy EURO 6 besorolású dízelmotorral vagy hibrid meghajtással kell, hogy rendelkezzenek. Az egykori 90 db-os midibusz-flotta mára 30 tagúra apadt, amiből mindössze 21 darab áll nap mint nap forgalomba, ezen felül a buszok drágán, megbízhatatlanul üzemelnek.

A Vár buszainak cseréjével párhuzamosan versenyeztetési eljárás folyik más hegyvidéki (Rózsadomb, Gellérthegy, Testvérhegy, Budafok, stb.) midibuszok cseréjére is, illetve szintén uniós forrásokból a Vár további autóbuszai esetében elektromos midibuszok beszerzését is tervezik a közeljövőben.