Óránként 5 ezer is lehet a parkolás a Várban

2013.09.26. 06:41 Módosítva: 2013.09.26. 06:53

Óránként 5250 forintba kerül a parkolás annak az autósnak, akinek nincs behajtási engedélye a budai Várba és egy óránál hosszabb ideig várakozik, írja a Népszava. A lap szerint rosszul járhatnak azok, akik a kapunál csak automatikusan kézhez veszik a parkolójegyet, és nem olvassák el az újonnan kitett figyelmeztető táblát.

Alapesetben a nem védett övezetben, például a Dísz téren óránként 525 forint a tarifa. Csakhogy augusztus elejétől november végéig útfelújítást végez a Budapesti Közlekedési Központ a Tárnok utcában és a Dísz téren, így ott nem lehet várakozni. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag csak védett területen lehet hagyni az autót, ami sokkal többe kerül.

Az I. kerületi önkormányzat sajtóreferense, Blázsovics Lívia a lapnak elmondta: a kivételektől eltekintve csak engedéllyel lehet parkolni. Aki mégis bemegy anélkül, mert ott van dolga, annak a fővárosi rendelet engedélyez egy félórás ingyenes behajtást.

A rendelet elismeri, hogy bárkinek lehet valami dolga, ügyintéznivalója a Várban. Aki fél óránál tovább marad, de igazolhatóan ment valakihez, például az önkormányzathoz, akkor igazolást kap erről és nem kell kifizetnie az 5250 forintos behajtási díjat.