no

Dugó lesz szombattól két évig fél Pesten

2013.09.27. 16:33

Szombaton kezdődik az 1-es villamos pályafelújítása. A teljes pálya felújítása több mint két évig fog tartani, az első ütemben a a Bécsi út és a Lehel utca között újítják fel a villamosvonalat szeptember 28. és december közepe között. Később a Rákóczi hídon is át fogják vezetni. A 3-as villamos felújításával együtt több mint 40 milliárd forintos az összköltség, ennek 94 százalékát EU-s támogatás fedezi.

Az 1-es villamos 1984-ben indult első útjára, eredetileg gyorsvillamosnak szánták, de ehhez a feladathoz emberemlékezet óta képtelen felnőni. A BKK és a városvezetés közös sajtótájékoztatóján Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes eljátszott a gondolattal, hogy a jelenlegi 10-20 km/órás sebesség helyett akár 50-60-nal is mehet majd az 1-es villamos (a jelenlegi elméleti sebességmaximum elvileg 50 km/h, ez alól felmentést kérnének, hogy szabadon repeszthessen az 1-es).

A vezetők arról közmegegyezéssel hallgattak, hogy az 1-est a lerobbant pálya mellett a megállók sűrűsége is lassítja. Kérdésünkre, hogy pontosan hány szakaszon várnak 50 km/órás sebességet, kitérőleg egy példát hoztak fel: a leendő Rákóczi hídon átvezető pályaszakaszt. Az is kiderült, hogy a munkálatok hétvégenként alapesetben szünetelnek, hacsak nem lesz csúszás.

Kő kövön nem marad

Vitézy Dávid BKK-vezér megígérte, hogy kő kövön nem fog maradni a felújítás során, majd újra felemlegette a budai fonódó villamos tervét is. Vitézy a mostani kellemetlenségekért cserébe „az autózással valóban versenyképes″ tömegközlekedést ígért a budapestieknek.

Villamosok és pótlóbuszok szeptember 28. és december közepe között

    1-es villamos: a Közvágóhíd és a Lehel utca között közlekedik

    1A villamos: a Népliget és a Lehel utca között közlekedik

1V villamospótló: a Bécsi út és a Lehel utca között (Pest felé nem áll meg a Szentlélek térnél)

101V villamospótló: az óbudai Bogdáni út és a Lehel utca között (mindkét irányban megáll a Szentlélek térnél)

A felújítás alatt az 1-es és 1A villamos csak a Lehel utcáig közlekedik a Közvágóhíd és a Népliget felől. A Bécsi út és a Lehel utca között az 1V, az óbudai Bogdáni út és a Lehel utca között a 101V jelzésű villamospótlóbuszok közlekednek. A Szentlélek térnél (ahol a szentendrei HÉV-re át lehet szállni) Buda felé az 1V és az 101V is megáll, Budáról Pest felé csak a 101V buszok. A Vörösvári útról a Szentlélek térre csak a 137-es, 218-as vagy a 237-es busszal lehet eljutni.

Hétköznap 30, hétvégenként 14 pótlóbusz fog járni, ebből 7 alacsonypadlós régebbi Volvo, a többi Ikarus.

A villamosok a Lehel utcánál ideiglenes végállomáson fordulnak meg, a bútoráruházzal szemben vannak a peronok. A kereszteződésnél új zebra vezet a Róbert Károly körút mindkét oldaláról. Az Árpád híd felé vezető oldalon a Lehel utca előtt a két belső sávot lezárták (ez addig marad, amíg az ideiglenes villamos-végállomás).

A Teve utca és Lehel utca között ideiglenes buszsáv megy mindkét irányban a Róbert Károly körúton, és megmarad a Vörösvári úton is a buszsáv az Árpád híd felé. A BKK irányonként minimum 2-2 sávot meghagy az autósoknak.

További forgalmi változások december közepéig

Árpád híd

  • csak 2-2 sávot lehet használni (1-1 sávra szükség van a pályafelújításhoz)
  • a BKK javasolja a Megyeri (északi M0-s) híd haszánlatát.

Lehel utcai csomópont

  • a Lehel utcáról mindkét irányból tilos balra kanyarodni a Róbert Károly körút felé
  • a Lehel utcán egyenesen csak 1-1 sáv használható

Árpád híd pesti hídfő – Népfürdő utcai felhajtó (Buda felé)

  • kikapcsolják a lámpát
  • a híd felé csak 1 sáv használható
  • a Népfürdő utcai felhajtóágon jelentős torlódás várható

Váci úti csomópont:

  • a Váci úton befelé jövők nem kanyarodhatnak balra a Róbert Károly körútra
  • a Róbert Károly körútról nem lehet balra, a városközpont felé kanyarodni a Váci útra
  • 2-2 sáv marad a Váci útról az Árpád híd felé és az Árpád híd felől balra a Váci úton Újpest felé
  • alternatív útvonalak:
  • Újpest felől a Kacsóh Pongrác úti felüljáró felé: Vizafogó utca – Népfürdő utca – Árpád híd, vagy Szegedi út – Reitter Ferenc utca – Vágány utca
  • a Róbert Károly körútról a városközpont felé a Váci út helyett: Reitter Ferenc utca – Vágány utca, vagy az Árpád hídról lehajtva jobbra a Népfürdő utca; a BKK azt kéri, hogy aki teheti, az M0-s körgyűrűn kerüljön.

Teve utcai csomópont

  • nem lehet a Róbert Károly körútról balra a Teve utcába kanyarodni
  • nem lehet a Teve utcából a Róbert Károly körútra balra kanyarodni

Papp Károly utcai csomópont

  • A Papp Károly utcából csak egy sávon lehet balra kikanyarodni
  • az Árpád híd felől jövők visszafordulhatnak a Papp Károly utcánál

Reitter Ferenc úti csomópont

  • új ideiglenes jelzőlámpa segíti a Lehel utca felé a villamospótlók fordulását
Ha ezen az útvonalon jár, akár gyalog, akár autóval vagy biciklivel, ezen a címen írhatja meg nekünk, hogy haladnak a munkálatok.