Csepelre költöznek a Kossuth téri fák

2013.10.01. 16:16

Az V. kerület mai döntése szerint a Kossuth téren kivágott fák kötelező pótlásaként Csepelen és a Tabánban fognak fákat ültetni. Ezzel a Belváros környezeti minősége tovább romlik, áll Somfai Ágnes, fővárosi képviselő (PM) közleményében.

A Kossuth téren tavasszal jogellenesen, az egyeztetés lehetőségét is kizárva vágtak ki tömegesen egészséges fákat, hogy a Nemzet Főtere létrejöhessen. A jogszabályok szerint ha egy fa egy „kiemelten fontos” beruházás útjában áll, akkor legalább a terület környezeti minőségét meg kell őrizni, és új fák elültetésével kell pótolni a kivágottakat. Ezzel szemben a Kossuth térre a pótlási kötelezettségnek kevesebb mint harmada (133 db fa) kerül, a többi 297 db az I., a VII. és a XXI. kerületbe lesz elültetve. Ebből is a legtöbb (188 db) Csepelen próbálja javítani az V. kerület levegőminőségét.

z V. kerületi Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság mai ülésén érdemben megvizsgálni sem voltak hajlandóak, hogy a Belváros területén, fasorokban, tömbbelsőkben, óvoda- vagy iskolaudvarokon elültethetők-e a fák. Miközben a fővárosban minden ötödik közúti fasori fa pótlásra szorul, a csemetéket – egy kitekert jogszabályi okoskodás miatt – nem a közeli V., VI., VII. és XIII. kerületek fasoraiban ültetik el, hanem a Tabánban és Csepelen.

Pedig a legrosszabb helyzetben éppen a belső kerületek vannak, ahol az egy főre jutó zöldfelületi arány 4 m²/fő, ami még a budapesti átlagnak is csak a fele, nemzetközi összehasonlításban pedig szánalmasan kevés. Az erősen beépített belső kerületekben a fa különleges érték, minden lehetőséget ki kellene használni, hogy növeljük a számukat. Az V. kerület abban az esetben járt volna el helyesen, ha saját területén belül, saját közterületein pótolná vissza a fákat, szól a közlemény.

Somfai Ágnes nyilatkozatára reagálva Belváros-Lipótváros önkormányzata közleményt adott ki. Eszerint az önkormányzat döntése értelmében – Somfai sugallmazásval szemben – elsőként a Belvárosban és a szomszédos kerületekben kell pótolni a fákat: a Kossuth téren  133 darabot, a szomszédos Olimpia parkban 25-öt ültetnek. Ezen túlmenően a VII. kerületben 20, az I.-ben 60 fát  ültetnek. Ha további fapótlasra lesz szükség, annak Csepel lesz a helyszíne.