no

BKK: jogos volt volt az intézkedés a rokkantnyudgíjas nő ügyében

2013.10.17. 17:36

Jogosan kötelezték a 61 éves rokkantnyugdíjast a pótdíj megfizetésére, és azért vitték el  nőt a rendőrök, mert mivel nem tudta igazolni magát, válaszolta kérdésünkre a BKK. Mint arról beszámoltunk, a nő 5 órát töltött rendőrségi fogdában, az igazságügyi szakértőre várva.

2013. október 4-én, 9:10-kor a 62A villamoson a BKK jegyellenőrének kérésére egy hölgy olyan bérletet mutatott fel, amely több szempontból sem jogosította őt utazásra. Egyrészt a nyugdíjas-bérletszelvényen nem szerepelt a bérletigazolvány száma, másrészt a nyugdíjas-bérletigazolvány érvényessége – mely alapfeltétele a nyugdíjas-értékszelvény megvásárlásának – már hónapokkal ezelőtt lejárt. 2012. március 2-a óta ugyanis új formátumú, a hamisítást lehetetlenné tevő igazolványokat állítunk ki. A régi igazolványok cseréjére a BKK egy év türelmi időt adott, mely 2013. április 1-jén lejárt. A hölgy által bemutatott régebbi igazolvány egy rászegecselt fényképet tartalmazott, amelyet mechanikus úton könnyen eltávolíthattak és kicserélhettek.

Az elmúlt évben a nyugdíjas kedvezmények igénybevételéről szóló jogszabály változásával a korábban nyugdíjas bérletet használók közül többen kikerültek a közel 2/3-os kedvezményt nyújtó utazási lehetőség köréből. Ezzel egyidejűleg sajnálatos módon jelentősen megnövekedett a nyugdíjas-bérletigazolványokkal való visszaélések száma is: ebben az évben a Budapesti Közlekedési Központ több mint 250 alkalommal tett hasonló ügyben rendőrségi feljelentést.

A Fővárosi Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői és a BKK jegyellenőrei 2011 óta közösen dolgoznak a budapesti tömegközlekedés járatain. A villamoson ellenőrzött hölgy a jegyellenőr kérésére nem tudta igazolni, hogy jogosult a kedvezményes utazásra, amelyhez a 44/2012. (III. 20.) kormányrendelet alapján az „Ellátottak utazási utalványa” szükséges. Az ellenőrzésben részt vevő közterület-felügyelők ezért megkérték a hölgyet, hogy a pótdíjazási eljárás megkezdéséhez adja át részükre a személyazonosságát igazoló iratot, amelyet sajnos a hölgy – arra való hivatkozással, hogy nincs nála – nem teljesített. A BKK Üzletszabályzatának megfelelően ezért a következő megállóhelyen felkérték az utast, hogy társaságukban hagyja el a járművet, és várja meg velük az időközben a felügyelők által helyszínre kért rendőrségi járőrt, aki a továbbiakban jogosult a megkezdett hatósági intézkedés befejezésére.

Az iratok keresése közben a hölgy táskájából még egy érvénytelen, szintén fényképcseregyanús és az alsó részén hiányos bérletigazolványt vett elő. A már átadott bérletigazolványt közben alaposan megvizsgálta a jegyellenőr, aki ekkor vette észre, hogy a fénykép bal alsó sarkáról hiányzik a korábban az igazolványt kiállító BKV háromszög alakú bélyegzőjének lenyomata. Tekintettel arra, hogy az átadott dokumentummal kapcsolatban visszaélés gyanúja merült fel, a közterület-felügyelők a helyszínre érkező rendőröket tájékoztatták erről a körülményről. Az ügy tisztázása érdekében a rendőrök bevitték a hölgyet, a rendőrségi intézkedést kezdeményező közterület-felügyelőt és a jegyellenőrt pedig megkérték, hogy tartsanak velük a XIV. kerületi Rendőrkapitányságra. A Budapesti Közlekedési Központ nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, miszerint nem történt hamisítás.

A cég leszögezi, hogy a BKK jegyellenőre mindenképpen jogosan kötelezte pótdíj megfizetésére a hölgyet, ugyanis – az esetleges hamisítás tényétől függetlenül – a bérletigazolvány nem volt érvényes, hiszen már hónapokkal ezelőtt lejárt, és a bérletszelvényen sem tüntették fel a bérletigazolvány számát. A személyazonosság megállapítására alkalmas irat híján a közterület-felügyelők, majd a rendőrség bevonása és intézkedése akkor is megtörtént volna, ha nem merül fel a hamisítás gyanúja.