A BKK válaszolt a begőzölt buszvezetőknek

2013.10.29. 16:24

Közérdek az első ajtós jegyellenőrzés bevezetése, válaszolt a BKK a buszvezetőknek, akiknél – mint nemrég beszámoltunk róla – betelt a pohár. Rendhagyó interjúnk következik:

Buszvezetők szakszervezete: – A BKK átgondolatlanul, elhamarkodottan és egyeztetés nélkül erőltette rá a sofőrökre az új rendszert.

BKK: – Az egy-egy vonalon bevezetendő elsőajtós felszállási rend lehetőségeiről alapos vizsgálatot végezünk, a járművezetők pedig már évek óta ismerik a kapcsolódó elvárásokat.

– Nem képezték ki a sofőröket kellőképpen, ráadásul ellentételezés sem jár a pluszfeladatért.

– De bizony: az új autóbusz-vezetők a belépési tréningjükben, a már a BKV-nál és a többi szolgáltatónál dolgozók pedig az évente megszervezett ismeretbővítő képzésükön kapnak 10 órást oktatást. A járművezetők az eladott jegyek után jutalékot kapnak. 

– A BKK ellenőrei hamis jegyekkel és bérletekkel folyamatosan tesztelik a sofőröket, és elvárják, hogy a menetrend betartása és a biztonságos vezetés mellett még az érvénytelen igazolványokat is felismerjék.

– A munkavégzés ellenőrzése minden munkavállaló esetében magától értetődő, természetes folyamat. 2013-ban a BKK 88 esetben mintegy 1,4 millió forint értékű kötbért szabott ki a szolgáltatókra az első ajtózás szabályainak betartásával kapcsolatos hiányosságok miatt. Az első ajtós felszállási rend szerinti jegy- és bérletellenőrzés közérdek, mert így több a jegyárbevétel, és a fizető utasok is elégedettebbek, ha látják, hogy kevesebb a bliccelő.

Ön kinek hisz?