Tarlós és Vitézy odavág a dugóokozóknak

2013.11.11. 14:53

Tarlós István és Vitézy Dávid összefogott az engedély nélkül dugókat okozó közműépítő cégek ellen: két napon belül már másodszor rántják le a leplet róluk: közös közleményben!

Jelentős közúti torlódást okoz és a közösségi közlekedési járművek forgalmát is hátráltatja az engedélytől eltérően végzett közműépítési munka a Széll Kálmán térre vezető Szilágyi Erzsébet fasoron és a Krisztina körúton.

November 11-e, hétfő reggelre a Szilágyi Erzsébet fasoron és a Krisztina körúton jelentős közúti torlódásokat okozott, és a közösségi közlekedési járművek forgalmát is nagymértékben hátráltatta az az engedélytől eltérően végzett közműépítési munka, amelyet a Fővárosi Vízművek megbízásából a Hajdú és Társai Kft. végez, és amely miatt a Széll Kálmán téren a Margit körút felé vezető útpályán csak az egyik sáv járható, áll Tarlós István és Vitézy Dávid precíz és hosszú körmondatokban megfogalmazott közös közleményében.

A fővárosi önkormányzat megbízott közútkezelőjeként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a kivitelezőnek csak hétvégi munkavégzést engedélyezett, ezért ma reggel 5 óráig meg kellett volna nyitnia a lezárt útpályát, ez azonban nem történt meg. 

A BKK felszólította  a kivitelezőt az útburkolat azonnali helyreállítására, és jelentést kért az engedélytől eltérő munkavégzés okáról. Az aszfaltozás jelenleg is zajlik az érintett útszakaszon, ahol várhatóan délután indulhat meg ismét teljes szélességében a közúti forgalom. 

Szombaton a Baross téren zárt le egy forgalmi sávot a tér átépítésének kivitelezője a BKK közútkezelői hozzájárulása nélkül. Az engedély nélküli munkavégzés drámaian lelassította a forgalmat, ezért a Hegyalja út–Erzsébet híd–Kossuth Lajos utca–Rákóczi út útvonalon jelentősen megnövekedett a menetidő. Ez pedig azért okozott különösen nagy fennakadást, mert hétvégén az M2-es metró vonalán pótlóbuszok közlekedtek.

Az elmúlt évtizedeket jellemezte az engedély nélküli munkavégzések következmények nélkül maradása, a közlekedők pedig részben érthető módon a közúti közlekedés szándékos akadályoztatásaként élhették meg a kialakult állapotokat. A hatékonyabb közútkezelői fellépés érdekében már megkezdték egy gyors, operatív beavatkozó közúti zavarelhárító egység felállítását, illetve jogi eljárás indítanak minden szabálytalanul dolgozó kivitelező ellen.

A Fővárosi Vízművek Zrt. közleménye szerint a Szilágyi Erzsébet fasorban és a Krisztina körúton csőanyag-vizsgálatokat, állapotfelmérést végző Hajdú és Társai Kft. valóban szerződésszegést követett el, amikor a hétvégi munkavégzésre kapott engedély ellenére nem fejezte be határidőre a munkát és állította helyre az útburkolatot.

Bár a mulasztást egy sajnálatos, előre nem látható műszaki hiba okozta, a Vízművek természetesen haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket és életbe lépteti a szerződésben rögzített szankciókat. Az útburkolat helyreállítása időközben megtörtént, 15 óra előtt néhány perccel már ismét birtokukba vehették az autósok az útszakaszt.