Bármikor bekövetkezhet a HIV-robbanás

2013.11.29. 18:45
Rendhagyó városnéző szociotripet szervezett a Kék Pont Alapítvány, hogy felhívja a figyelmet a HIV fertőzés megelőzésének fontosságára, és az intravénás droghasználók tűcsereprogramjára. Az úton azokat a helyszíneket mutatták be, ahol a program kliensei mindennapjaikat töltik, közben a terület problémáiról és munkájukról meséltek. A kerület újabban szóba se áll velük, de nemzetközi elismertségük és támogatottságuk egyre erősebb.

A túrán a Kék Pont munkatársai és önkéntesei meséltek a kerületről, hangsúlyozva a Kék Pont klienseinek szemszögét. A hiteles zenei aláfestést Weszélyes Elemek és Dögös Palika andalító számai adták, miközben a Mátyás tér, a Diószeghy vagy a Dankó utca körül buszozva megtudhattuk, mikor hova jártak belőni magukat a környék drogfogyasztói.

Azt, hogy Zámbó Jimmy kocsmája hol állt, csak nagy vonalakban árulták el, a rendőrkonténer mellett elhaladva megtudtuk, hogy a szociális szakma látszatmegoldásnak tartja. Az is kiderült, melyik utcák azok, ahova a legkeményebb szociális munkások sem mernek mindig bemenni – de nem akarunk rossz reklámot csinálni egy utcának sem, ezért nem mondjuk meg, mit mondtak. Megtudtuk még, hogy a Fekete Delfinben találkozik a harmadik világ és a Józsefváros.

Nem rózsadombi jogvédők vagyunk – vonta le a végkövetkeztetést Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője, aki maga is kilenc évig élt a Józsefvárosban. Szerinte téves elképzelés, hogy a Kék Pont vonzotta volna a kerületbe a drogosokat, és naivitás azt hinni, hogy a tűcsere megszűnésével majd eltűnik a program által kiszolgált több ezer drogfogyasztó.

A Kék Ponttal a nyolcadik kerületi önkormányzat nemrég felmondta az együttműködési szerződést, és a kerületi drogügyi egyeztető fórumból is ki készülnek őket zárni. Az alapítvány igazgatója, Rácz József jelenleg a fórum társelnöke, ezért teljesen váratlanul érte őket a hír, ezzel együtt tovább keresik az együttműködés lehetőségét a döntéshozókkal. Közben nemzetközi elismertségét igazolja, hogy a MAC Aids Fundtól 5 millió forintos támogatást kapott idén másodszor, egy másik programjukat a Norvég Alap finanszírozza. A MAC-támogatást a szociotripen adták át szimbolikusan.

Magyarország egyelőre nagyon jól áll HIV-fertőzöttség szempontjából, de ez könnyen megváltozhat: ha megjelenne a HIV az intravénás droghasználók közösségében (például a tűcsere ellehetetlenülése miatt), ugrásszerűen növekedhetne a fertőzöttség, ahogy ezt más országok már megtapasztalták. A Kék Pont most arról próbálja meggyőzni a közvéleményt és a döntéshozókat, hogy más kárán tanuljunk – a megelőzés anyagilag is jobban megéri, mint a kármentés. Rácz József szerint a struccpolitika nem vezet eredményre, bármikor bekövetkezhet a HIV-robbanás: tűcserére, óvszerosztásra és folyamatos ellenőrzésre van szükség.

A program alapgondolata egyszerű: a drogosok attól nem fognak leszokni, hogy nem juthatnak steril tűhöz, viszont a biztonságos tűcsere lehetővé tétele képes a közös tűhasználat miatti fertőzés veszélyét csökkenteni. „Szerettük volna kerületi kontextusba helyezni a mostanában sokat emlegetett tűcsere programot, és megmutatni, hogy miért pont ott van a programunk, ahol van, a Magdolna és Lujza utca sarkán. Ezer szálon kötődünk ezekhez az utcákhoz, nekünk is fontos a kerület egészsége és biztonsága” – mondta Dávid Ferenc szociológus, a túra vezetője.

A Kék Pont nem csak elérni próbálja az intravénás kábítószer-fogyasztókat, hanem be is vonja őket a megelőzésbe. A Norvég Civil Alap támogatásával decembertől startol a PEER Kapitány program, melyben kiválasztott kliensek is részt vesznek a HIV szűrést népszerűsítő, a drogszemét-begyűjtő, a jogi tanácsadást nyújtó, a prostituáltak kiszolgáltatottságán segítő, az adománygyűjtő és a nyilvánosság-média munkacsoportok munkájában. A MAC Aids Fundtól kapott összegből többek közt azonnali eredményt mutató nyálmintás HIV-tesztet vezettek be elsőként Magyarországon, eddigi tapasztalatuk megerősítette az ismert adatokat: a hepatitis-fertőzöttség 80 százalékos klienseik körében, HIV esetet egyelőre nem regisztráltak. A pénzből óvszereket is fecskendőket is vásárolnak, és a program működését finanszírozzák.

A Kék Pont hangsúlyozta: továbbra is szeretnének együttműködni az önkormányzattal. Az alapítvány szerint a kerület tévesen nyilatkozta azt, hogy az év végén véget érne a tűcsereprogram Józsefvárosban. Ugyan az önkormányzat felbontotta az alapítvánnyal az együttműködési megállapodást, érvényes szolgáltatási finanszírozási szerződésük van az állammal, a szükséges hatósági engedélyeik is megvannak.