Népszerűek a BKK-Telebuszok

2013.12.09. 14:41

Mintegy másfél ezren vették már igénybe a BKK új Telebusz-szolgáltatását a járatok november 4-i elindulása óta, tehát bevált az új közlekedési mód, áll a BKK közleményében. 

A közelmúltban indult, Aranyhegy és Csillaghegy között közlekedő 219-es buszt jellemzően munkába és iskolába járáshoz veszik igénybe az utasok, a csúcshegyi kertvárost a fővárosi közösségi közlekedési hálózathoz közelebb hozó 260-as járat esetében pedig az esetek döntő többségében igény mutatkozik arra, hogy megtegye a meghosszabbított útvonalat a hegyre.

2013. november 4-én két új, a fővárosi tömegközlekedés által eddig ki nem szolgált területen indított a BKK igényalapú közösségi közlekedési szolgáltatást Telebusz néven. Az Aranyhegyre közlekedő 219-es mikrobusszal közel ezren utaztak már. A járat csúcskihasználtsága naponta a kora reggeli és reggeli órákban mutatkozik meg, míg az utasszámban a másik csúcs a késő délutáni, kora esti órákban látszik, azaz jellemzően a munkába, iskolába igyekvők alkotják a járat törzsutasközönségét.

A 260-as járat útvonalát azzal a szándékkal hosszabbították meg, hogy a fővárosi közösségi közlekedést a Csúcshegy kertvárosi részéhez közelebb vigyék. A statisztikák szerint a 260-as busz azon indulásain, amelyeken lehetőség volt a Kocsis Sándor úttól továbbutazni a Harsánylejtő Kertváros végállomásig, az esetek mintegy 35 százalékában éltek az utasok az új lehetőséggel. A meghosszabbított útvonalon a szolgáltatás november 4-ei elindulása óta 500-nál is többen utaztak; az eredmény a kertvárosi terület lakósűrűségét tekintve határozottan jónak mondható.

WTF a Telebusz?

A Telebusz-rendszer lényege, hogy az ilyen típusú szolgáltatást nyújtó buszok csak akkor közlekednek, ha arra  az utasok részéről valós igény jelentkezik. Az utazási szándékot mind a 219-es, mind a 260-as járat esetében a 06 1 3-BKK-BKK (06 1 3-255-255-ös) telefonszámon lehet jelezni, emellett a 260-as busz esetében a Virágosnyereg utca irányában a járművezetőnél, útközben is kérhető. A módszer előnye, hogy a buszok kizárólag az utasok által ténylegesen igénybe vett útszakaszt járják csak be, nem kell üresen közlekedniük, és sem zaj-, sem környezetszennyezéssel nem terhelik a zöld- és lakóterületeket. Mindkét járatot a BKK normál díjszabásával lehet igénybe venni, azaz a szokásos vonaljegyek, bérletek használhatóak, az arra jogosultak részére pedig ingyenes az utazási lehetőség. A menetjegy a buszvezetőnél is megvásárolható 450 forintos áron.