Az államé lett a Budapesti Operettszínház

2013.12.11. 16:03

Állami fenntartású lesz január 1-jétől a Budapesti Operettszínház, miután elfogadta az erről szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Döntöttek még: a Széll Kálmán tér felújításáról, a margitszigeti futókörről, a Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatásáról és a teherforgalmi díj emeléséről.

A Nagymező utcai teátrum fenntartója január 1-jétől az Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz. A Budapesti Operettszínházhoz tartozó ingatlanok, így maga színházépület is – amelynek értéke 7,7 milliárd forint a nemrég készült vagyonértékelés szerint – ugyanakkor a főváros tulajdonában maradnak, jelenti az MTI.

A kormány még októberben döntött arról, hogy az operettszínház januártól állami fenntartásba kerül. A közgyűlés most megszavazta, hogy ezzel összhangban a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Operettszínház közötti fenntartói szerződés 2013. december 31-én megszűnik. 

Az operettszínháznak januártól bérleti díjat kell fizetnie az ingatlanok használatáért, a közgyűlési határozat évi 220 millió forinttal számol. A bérleti szerződés határozatlan időtartamú lesz. Az intézményi feladatok ellátásához szükséges ingó vagyon – például díszletek, jelmezek, bútorok – nyilvántartási értéken való átvezetéssel ingyenesen kerülnek az átvevőhöz, a vagyontárgyak kezelésének joga a Budapesti Operettszínházat illeti meg. 

A határozat arra is kiterjed, hogy a közgyűlés a Budapesti Operettszínház főigazgatói álláshelyére kiírt pályázati felhívást visszavonja, az új vezetői pályázat kiírása 2014. január elseje után az átvevő, azaz az Emberi Erőforrások Minisztériuma kizárólagos jogosultsága.

A javaslatot a Fidesz-KDNP-s képviselők 20 igen szavazatával fogadták el, az Együtt-PM két képviselője tartózkodott, az MSZP-s képviselők nem nyomtak gombot.

Döntések még:

  • Megindulhat a Széll Kálmán tér felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás: a beruházás költségvetése 4,8 milliárd forint.
  • A Budapesti Tavaszi Fesztivál a jövő évi programjainak megrendezéséhez 138 millió 600 ezer forintot kap.
  • A margitszigeti futókör teljes rekonstrukciójára összesen 350 millió forintot fordítanak. Idén 2,5 millió forintot, jövőre pedig 347 millió forintot.
  • Mintegy 80 millió forint támogatásból fejlesztik a budapesti hajléktalanellátást.
  • Az inflációval megegyező mértékben, 2,4 százalékkal emelik Budapesten a teherforgalmi behajtási díjat.