Újra az Árpád hídig jár az 1-es villamos

2013.12.15. 14:54

Vasárnaptól már az Árpád híd pesti hídfőjéig jár az 1-es villamos, miután a BKK átadta a forgalomnak az Árpád híd és a Lehel utca közötti szakaszt.

Az 1-es és az 1A villamos a Közvágóhíd H-tól már az Árpád híd M megállóig közlekedik, a villamospótló buszok az óbudai végállomásaikról szintén csak idáig járnak majd - olvasható a BKK.hu-n.

Az átadás részleges, a vonal ezen szakaszán a forgalom újraindíthatóságát szolgálja a villamospálya elkészültével, de számos kiegészítő munkát a következő hónapokban végez el a kivitelező: a végleges utastájékoztatási felületek még nem készültek el, jövő tavaszig nem lesz lift, mozgólépcső a megállókban, és a padok, szemetesek is csak ideiglenesek lesznek. A villamosok érkező és induló végállomása is a Váci úttól keletre eső, azaz a Bécsi út irányú peron mellett lesz.

A következő hetekben, amíg a vonal déli szakaszán el nem kezdődik a munka, az 1-es és az 1A villamos a Közvágóhíd és az Árpád híd M között jár. Az Árpád híd M és a Bécsi út (1V), valamint az Árpád híd M és Óbuda, Bogdáni út (101V) között villamospótló autóbusszal lehet utazni.

A szeptember végén elkezdett komplex felújítást követően megszűnnek a leromlott pályaállapot miatti sebességkorlátozások, csökken az utazással töltött idő, akadálymentessé válik a teljes villamosvonal, amelyet a projekt részeként a Fehérvári útig meghosszabbítanak.

A most átadott szakaszon átépítették a teljes villamospálya-szerkezetet, ezáltal megszűnt a 10 km/órás sebességkorlátozás. Kicserélték a felsővezetékeket, és korszerűsítették az áramellátási rendszert is. Megújultak a villamosmegállók is: akadálymentes, burkolt peronok készültek, új perontetőkkel. A Lehel utca megállónál új gyalogátkelőhelyet adnak át, amelyen kényelmesen, akadálymentesen lehet megközelíteni a Róbert Károly körútról a villamosperont.