Főváros: Elviselhetetlen bűz terjengett

2014.01.15. 16:18

A budapesti, közterületi ételosztások ellehetetlenítéséről szóló cikkünk megjelenése után megérkezett a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóságának hétfő óta várt válasza. Teljes terjedelmében közöljük:

A Fővárosi Önkormányzat közleménye a közterületi ételosztásoktól

A Fővárosi Önkormányzat mindenképpen támogatandónak tartja a hátrányos helyzetű emberek megsegítését, így azt is, hogy civil szervezetek, alapítványok, magánszemélyek ételt osszanak rászorulóknak. Több szempontból kell ugyanakkor megvizsgálni, ha ezt a főváros kiemelt, városképileg jelentős, nagy forgalmú közterein akarják megtenni, huzamosabb időn át – például egy éven keresztül, heti rendszerességgel.

2012-ben és 2013-ban számtalan lakossági panasz érkezett a Fővárosi Önkormányzathoz a rendszeres közterületi ételosztásokkal kapcsolatban. Többször kifogásolták a panaszosok az ételosztás helyszínén – különösen a Blaha Lujza téren – tapasztalható állapotokat. Előfordult, hogy az ételosztás helyszínén gyermekével áthaladó anyuka tett bejelentést, akit az ételért sorban állók egyike inzultált, és emiatt biztonsági emberek segítségét kellett kérnie. Mindezeken felül a kiemelt jelentőségű közterületeken az ételosztások kapcsán közegészségügyi, köztisztasági  problémák is felmerültek: az oda kihelyezett mobil illemhelyek környékén  elviselhetetlen bűz terjengett, hiszen többen a szükségüket ezek mellett végezték.

A Fővárosi Önkormányzatnak feladata az is, hogy biztosítsa a jelentős gyalogosforgalmat lebonyolító vagy éppen a turisták által gyakran látogatott, gyakran műemléki környezetben lévő közterületek, közterek rendeltetésszerű használatát. A Főváros természetesen nemes és támogatandó gesztusnak tartja a rászorulóknak történő ételosztást, de a közterületet használók, az ott gyalogosan közlekedők vagy épp a turisták igényeit is figyelembe kell vennie.

Jelenleg a fővárosban kilenc helyszínen működik a hajléktalanok étkeztetését biztosító konyha. Utcai, közterületi étkeztetés pedig három helyszínen történik. Az összesen 3600 férőhelyet biztosítani tudó nappali melegedőkön reggelit is kapnak a rászorulók. A közétkeztetés szervezésével több szervezet is foglakozik, többek között a Menhely Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI). A Fővárosi Önkormányzat az ő bevonásukkal, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának szakmai segítsége mellett, egységes koncepciót készít az ételosztások és egyéb jótékonysági események engedélyezéséhez, hogy a karitatív célok teljesülése mellett a közterületek rendeltetésszerű használatát, tisztaságát és megóvását, valamint a járókelők akadálymentes közlekedését is garantálhassa.