Három Andrássy úti ingatlan miatt javasol vádemelést a rendőrség

2014.01.16. 15:27

Újabb három terézvárosi ingatlan, az Andrássy út 3., 8. és 52. szám alatti ingatlanok ügyében javasol vádemelést a Budapesti Rendőr-főkapitányság - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-vel. Az ügynek 20 gyanúsítottja van, akikkel szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt javasol vádemelést a nyomozóhatóság.

Az ügyben 2012 augusztus végén már vádjavaslatot tett a rendőrség, akkor azonban az ügyészség pótnyomozást rendelt el. 21 emberrel szemben javasoltak vádemelést. A Magyar Nemzet akkor Verók István volt MSZP-s polgármestert is a gyanúsítottak közé sorolta, a politikus 2012 szeptemberében elhunyt.

Az újabb vádemelési javaslatról szerdán számolt be az M1 Híradó. Versenytárgyalás nélkül, 328 millió forintért adta el a Terézvárosi Önkormányzat 2004-ben az egykori Saxlehner palotát, a benne lévő 40 ingatlant átlagosan 8 millió forintért adták oda egy kft.-nek. Egy utólag készült értékbecslés szerint a kerület több mint félmilliárd forintot veszített az ügyleten. A Híradó szerint hasonló mértékű vagyonvesztést szenvedhetett el a VI. kerületi önkormányzat két másik Andrássy úti ingatlan, a 8. és az 52. számú házak csereügyletén. A 2010-es önkormányzati választások után a rendőrség büntetőeljárást indított az ügyleteket kezdeményező önkormányzati vezetők és képviselők ellen.

A Híradó úgy tudja: a gyanúsítottak között vannak a korábbi képviselő-testület szinte teljes szocialista és szabad demokrata frakciójának tagjai, köztük három volt alpolgármester, valamint két egykori jegyző. Az önkormányzat megpróbálja visszaperelni az elvesztett pénzt - közölték a hírműsorban az önkormányzat jogi képviselőjére hivatkozva.