Egy utcai birkózás két szemszögből

2014.01.30. 09:24

Mint arról beszámoltunk, bizarr és megalázó birkózás folyt szerdán délután a 7-es busz Ferenciek téri megállójában. Három közterület-felügyelő dulakodott egy férfival, aki szerintük bliccelni akart, a férfi szerint nem. A pankrációt a járókelők közül többen felvették mobiltelefonnal. Az esetet a szereplők teljesen máshogy látták.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (volt Közterület-felügyelőség) a következő tájékoztatást adta:

A Rendészeti Igazgatóság két közterület-felügyelője, három BKK jegyellenőr munkáját támogatva,  a 7-es buszon szolgálatot teljesített. A Rudas Gyógyfürdő megállóban, a 2-es ajtónál két utas felszállt, akik közül az egyik felmutatta a bérletét. A másik nagyjából 20 másodperc elteltével kezdett el a zsebében kotorászni, majd menetjegyet vett elő, az ellenőrrel nem állt szóba, odarohant  az első ajtónál lévő mechanikus  jegykezelő készülékhez. Az ellenőr felszólítására nem adta át a jegyet, aki ezután a közterület-felügyelőket  intézkedésre kérte fel. Ők az utast személyazonosságának igazolására szólították fel, amit megtagadott és nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel ócsárolta a közterület-felügyelőket. A busz megérkezett a Ferenciek terére, ahol az utas megpróbált elszökni az intézkedés elől. A közterület-felügyelők a helyszín elhagyásának megakadályozása és az ellenszegülés megtörése érdekében testi kényszert alkalmaztak. Az utas egyik illetve másik karját is megfogták, miközben a helyszínen tartózkodó másik közterület-felügyelő páros egyik tagja szintén a visszatartásban segített, míg a másik a helyszínen ugyancsak jelenlévő rendőröket értesítette. Az utas a dulakodás közben a havas járdán megcsúszott, az ellenszegülést nem adta fel, így került a földre, ahol a közterület-felügyelők felé erőteljes rúgásokat is ejtett. (A járókelők közül többen a telefonjukkal felvették az eseményeket.) A megérkező rendőrök az illetőt igazoltatták, a BKK jegyellenőrök pedig megtették a szükséges adminisztratív intézkedéseket a büntetés kiszabása és a pótdíjazás érdekében. Az esemény során személyi sérülés nem történt.

A hasonló esetek, és a bliccelők számának visszaszorítása érdekében a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy a bliccelők a fővárosi adófizetők és a jegyüket megváltó utasok pénzén buszoznak, villamosoznak vagy éppen metróznak. Viselkedésükkel nemcsak anyagi, de erkölcsi kárt is okoznak. A BKK ellenőrök munkáját a közterület-felügyelők segítik és mint hivatalos személyeknek joguk van az intézkedéshez, és ha szükséges, a potyázót erővel is visszatarthatják a  rendőrség megérkezéséig. 

BKV jegyellenőrzés mesterfokon

Dávid, az intézkedés elszenvedője a következőket írta a 444.hu-nak

A teljes történethez hozzátartozik az is, hogy amikor felszálltam a buszra a Rudas fürdőnél egyből odajött hozzám az ellenőr, hogy jegyeket bérleteket, én meg amúgy is épp a tárcámért nyúltam, hogy lyukasszak, de azt már nem engedte, hogy lekezeljem a jegyem.

Erre mondom neki, hogy én nagyon szeretnék fizetni az utazásért, de ha nem engedi, akkor sajnos nem fogok tudni. Erre az egyik ellenőr megszólal, hogy “innentől a tiétek”. Mint kiderült, ez a közterületeseknek szólt.

Ekkor még naívan próbáltam lyukasztani, de ezt sajnos nem tudtam megtenni, erőszakot azért mégsem fogok alkalmazni csak azért, hogy kilyukasszam a jegyem.

Ezek után a Ferenciek terénél leszállítottak “kézenfogva” a közterületesek, és természetesen meg is próbáltam szabadulni, mert szerintem teljesen nonszensz, amit műveltek, már a buszon lefogtak. Sajnos nem voltam eléggé elszánt, és nagyon finomkodtam, meg a hátizsákomban volt a laptopom amit nagyon féltettem, kezemben a szatyor, úgyhogy sajnos nem sikerült elmenekülnöm a közterületesek támadása elől.

Végül odajött egy harmadik közterületes is, aki amúgy is ott volt a Ferenciek terén, és már hárman fogtak, amikor lenyomtak a földre. De ez már látható a videón.

Utána szerencsére megérkeztek a rendőrök, akik nagyon kedvesek, és segítőkészek voltak, és kimenekítettek a közterületesek terrorizálása, és a sáros pisis latyakból.

A közterületesek nem kértek iratokat, nem említettek igazoltatást, egész egyszerűen (szerintem jogtalanul) visszaéltek a pozíciójukkal, lefogtak, én meg ösztönszerűen megpróbáltam elmenekülni.

Csak a rendőrök igazoltattak, akiknek azonnal oda is adtam a személyimet és a lakcímkártyámat. A rendőrök felvették mind a közterületesek, mind az én adataimat.

Kérdeztem a közterületest, hogy mégis milyen alapon nyomtak le a földre, amire azt mondta, hogy ő rendőri jogkörrel rendelkezik, és ezért megteheti (???). A rendőr természetesen ki is javította, hogy a közterületes bizony nem rendelkezik rendőri jogkörrel.

Valószínűleg az a probléma gyökere, hogy a közterületes azt hiszi magáról hogy rendőr, szinte megtévesztésig ugyanolyan ruhába öltöztetik őket, ellátják jelvénnyel meg egy-két kiegészítővel az oldalán, ráadásul igazoltathat, és ezektől teljesen azt hiszik, hogy rendőri jogkörrel rendelkeznek. Az igazság viszont az, hogy nem rendelkeznek azzal a mértékű és minőségű kiképzéssel, amivel egy rendőr viszont igen.

A BKK szerint nyilván blicceltem, szerintem meg túlreagálta a helyzetet az ellenőr és a közterületes is. A valóság az, hogy az ellenőr letámadott, a közterületes meg látszik, hogy mit művelt.

DE még akkor is, ha blicceltem volna, akkor is teljesen nonszensz, amit a közterületesek műveltek, meg az hogy az ellenőr azt mondja, hogy “mostantól a tiétek”.