Tarlósnak nőtt a nyugdíja

2014.02.03. 11:56 Módosítva: 2014.02.03. 15:23

Nem volt rossz év 2013 Tarlós István főpolgármester számára, legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint adóssága csökkent, megtakarítása nőtt, sőt, még a nyugdíja is emelkedett.

A főpolgármesternek kocsija 2012 óta már nincs, és ingatlana is csak egy van, felerészben övé egy 77 négyzetméteres társasházi lakás a III. kerületben. Ebben nem volt változás.

Szert tett viszont 4 millió forint értékű kamatozó kincstárjegyre, amelynek tavalyi bevallásában még nem volt nyoma. Ezen kívül feleségével közös OTP-számláján 5,2 millió forint van. Ha nem is sokkal, de ez is több, mint a tavalyi, 5 milliós összeg. Tartozása is a feleségével közös: még 2,6 milliónyi OTP-lakáshitelük van, egy év alatt 400 ezret sikerült ebből lefaragniuk.

Az egyéb közlendőkhöz Tarlós beírta: "2013. óta a változás: Nyugdíjam összege 2014. január 1-től: 277 ezer 215 forint." A tavalyi vagyonnyilatkozata alapján 2013 elején még csak 267 ezer forint volt a havi nyugdíja. Egyébként 2006. október 2-től nyugdíjjogosult.

Az új vagyonbevallása szerint főpolgármesteri fizetése változatlan. A pontos összeg a tavalyiban volt benne: bruttó 1 millió 296 ezer forint plusz bruttó 194 ezer forint költségtérítés.

Horváth Csaba 6,5 millióval szegényebb

Az MSZP főpolgármester-jelöltjének, Horváth Csabának nem volt túl mozgalmas éve. Megvan még mint a két ingatlana: egy 1240 négyzetméteres építési telek Törökbálinton, és a II. kerületben egy 400 négyzetméteres alapterületű családi ház a hozzá tartozó 1278 négyzetméteres telekkel. Kocsija továbbra sincs.

Megtakarítása apadt egy kicsit, összesen 129,1 millió forintja van a vagyonbevallása szerint, ami a tavalyi 135,6 milliónál 6,5 millió forinttal kevesebb.

Molnár Gyula többel gazdagodott, mint amennyit keresett

Az MSZP-s Molnár Gyula jobban áll most, mint 2013-ban. 15 milliós tartozásából 2,4 milliót visszafizetett, 19,3 milliós összértékű megtakarításait (takarékbetét, készpénz, kötvény, részvény) 19,6 millióra tornázta fel. Egészen pontosan tehát 2 718 924 forinttal nőtt a pénzügyi vagyona. Pedig fővárosi önkormányzati képviselőként csak havi bruttó 125 ezret keres a bevallása szerint, és más jövedelemforrást nem tüntetett fel.

Még mindig vesz cédéket egy MSZP-s

Az MSZP-s Bánsághi Tamásról az derül a vagyonnyilatkozatából, hogy nem hagyja magát befolyásolni a technológia rohamos fejlődésétől, továbbra is szorgosan bővítgeti cédégyűjteményét. Tavaly 1250 cédélemezt vallott be jelentősebb értékű vagyontárgyai között, mostanra a gyűjtemény 1300 darabosra hízott.

A jobbikos Czeglégi belevágott a vendéglátózásba

A jobbikos Czeglédi János 2013-ban alapított két, vendéglátással foglalkozó céget is. Mindkettő az ő 100 százalékos tulajdonában van, és ő az ügyvezető is. Az egyik a B&J N Egység Korlátolt Felelősségű Társaság, a másik a Plutosz Vendéglátó Kft. 2013-ban Czeglédi még nem vallott be semmilyen gazdasági érdekeltséget. 

A PM-es Hanzély-nek megvan még a családi kölcsön

Az PM-s Hanzély Ákos az első változathoz képest javította a nyilatkozatát, még mindig szerepel benne a 10 millió forintos családi kölcsön, amely a tavalyi bevallásában is benne volt. A megtakarítása közben 1,8 millióval apadt (4,7 millió forintra csökkent a 6,5 millióról).

Eltűnt Havas Szófia öröksége

Nem tudni, csak kifelejtette-e, vagy valamiért már tényleg nincs meg többé, mindenesetre az MSZP-s Havas Szófia a vagyonnyilatkozatában üresen hagyta a nagy értékű ingóságokat firtató rubrikát, amelybe tavaly még beírta, hogy "festmények, örökség 1980, 1985".

Másnak is nőtt a nyugdíja

Egyébként nem Tarlós nyugdíja nőtt egyedül. A Fidesz-KDNP-s Hutiray Gyula is nyugdíjas, és az idei bevallása szerint 206 540 forint a nyugdíja. Tavaly még csak 199 300 forint volt.

Odalett Kaltenbach erdeje

Az LMP-s Kaltenbach Jenő megvált 5 hektárnyi erdejétől Ófaluban. Ez a terület egynegyedrészt volt az övé még tavaly, egyébként 2000-ben jutott hozzá örökléssel.

Új lakás a Ferencvárosban

A Fidesz-KDNP-s Németh Zoltán vett 2013-ban egy 65 négyzetméteres társasházi lakást a IX. kerületben valakivel közösen, mert feles tulajdoni hányada van a lakásban.

Készpénz nuku

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármesternek csaknem egymilliót hozott az OTP tőkegarantált pénzpiaci befektetési jegy egy év alatt, viszont teljesen lenullázta 2,4 millió készpénzét.

BMW a Mercedes mellé

A Fidesz-KDNP-s Szatmáry Jahl Angéla vett 2013-ban egy új kocsit, egy BMW-t a meglévő Mercedese mellé. Emellett ráadásul a tartozását 15-ről 13 millióra faragta, miközben megtakarításai 20 millióról 45 millió forintnyira nőttek.

Szeneczey autó nélkül maradt

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes tavaly óta Audi A6-osát és Ford Focusát is eladta, így megszabadult 3,5 millió autóhitelétől is. Még mindig ötmilliója van értékpapírokban, viszont tavaly óta ötmillióval több, tizenötmillió készpénze van. Lakáshitele egy fillérrel sem csökkent, még mindig 23 millió forint.

Hozzányúlt az euróhoz

Szentes Tamás főpolgármester-helyettesnek kétmillióval több, már összesen 64 millió forintja van értékpapírokban. Készpénzéből viszont egy év alatt elköltött háromezer eurót (kb. 945 ezer forintot). Tartozása továbbra sincs.

Tízmillió forintnyi dollár ment el

Az MSZP-s Tüttő Katának még mindig tíz ingatlana van, de bankbetétei megcsappantak: a 122 ezer dollárjából felhasznált 45 ezret (kb. 10,1 millió forintot).

Főigazgató-helyettesből tanácsadó

A Fidesz-KDNP-s Velkey Györgynek MKB-s állampapír befektetési alapjában már tavalyhoz képest 2 125 047 forintja van, MKB VI. kötvényei viszont csak minimálisan érnek többet. Hatszázezerrel több készpénze van, takarékbetétben elhelyezett megtakarítása viszont 2,4 millióval lett kevesebb. Az MRE Bethesda Gyermekkórház főigazgatójaként ő volt a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgató-helyettese is tavaly, idén azonban már csak tanácsadóként dolgozik. Keresete így összességében bruttó 118 ezer forinttal csökkent.

24 millióval gyarapodott

Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt havi átlag 3,24 millióval a 4. leggazdagabb a parlamenti képviselők közül is. Ő a G.M. Grémium Kft. tulajdonosaként 24 millió forint evázott jövedelemmel gyarapodott országgyűlési képviselői, fővárosi képviselői és polgármesteri fizetésén felül.

50 ezer pluszt hozott a felügyelő bizottsági elnökség

Zsolnai József túladott 155 négyzetméteres dunakeszi telkén, aminek fele részben volt a tulajdonosa. Tavaly már nemcsak tagja, hanem az elnöke lett az FKF Zrt. felügyelő bizottságának, így ebből befolyó jövedelme havi bruttó 150 ezerről 200 ezerre nőtt.

Az országgyűlési képviselők után hétfőn a fővárosi közgyűlés tagjainak vagyonnyilatkozata is nyilvánosságra került.