no

Zajos a 4-es metró új mozgólépcsője

2014.02.21. 12:03

A Népszínház u. 28/a társasház lakói panasszal fordultak a BKK vezérigazgatójához a II. János Pál Pápa tér metrómegálló mozgólépcsőinek zajossága miatt. A lakók a Metróért Egyesület segítségét is kérték, ezért a szervezet zajmérést végzett a téren.

A levél szerint hetek óta zavarja a nyugalmukat a II. János Pál pápa téri metrómegálló mozgólépcsőinek a zaja. A mozgólépcső nem zárt térben van, közvetlenül a térről indul, és meglehetősen erősen zakatol. 

Ezért úgy érezzük, mintha egy gyár működő géptermének a belsejében lennénk.

- írják panaszukban.

A Metróért Egyesület február 20-án délután zajméréseket végzett a helyszínen. A mozgólépcsők üzemeltek, az állomás bejárata előtt 60-66 dB hangerősséget mértek. Az épületben két lakásban 40-45 dB közötti érték volt mérhető.

Az egyesület szerint nem a zaj mértéke, hanem annak monotóniája lehet zavaró a késő esti órákban a lakók számára, amikor már a felszíni forgalom zaj hatása minimálisra csökken.

Véleményük szerint nem biztos, hogy szerencsés megoldás az állomás felszíni kialakítása, illetve a fogadócsarnok hiánya, áll a szervezet Facebook-oldalán.

Az ügyben keressük a BKK-t.

Frissítés: A DBR Metró Projektigazgatóság válaszolt az ügyben

Az M4-es metró II. János Pál pápa téri állomásának felszínre érkező mozgólépcsőivel kapcsolatban a BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatósághoz korábban nem érkezett zajpanasz, a mozgólépcsők beszerelését követően azonban végzett a kivitelező előzetes zajméréseket, amelyek alapján a mozgólépcsők által kibocsájtott zaj a jogszabályokban előírt határértékeken belüli. Az új metróvonal átadását követő 60 napon belül újabb kötelező zajmérések lesznek, ezek eredményének ismeretében megvizsgálják a zajcsökkentés lehetőségét, illetve annak kivitelezési módjait.