Nem igaz, hogy a mobilgát a nünükém

2014.03.03. 12:20

„Szakmai állásfoglalásért az Országos Vízügyi Hatósághoz fordulunk, majd ez alapján döntünk, milyen nyomvonalon épüljön meg a Római-parti védőgát” – közölte Tarlós István polgármester. Személy szerint nem érdekli, hogy a vízparton vagy a Királyok útja–Nánási út vonalában épül a gát, a lényeg az szerinte, hogy a teljes csillaghegyi öblözetet meg lehessen védeni.

A főpolgármester sajtótájékoztatón közölte, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek jelentése szerint az elmúlt 20 évben a teljes fővárosi árvízvédelmi rendszert elhanyagolták. Súlyos a helyzet Albertfalván, Újpesten, a Margitszigeten, a Bem tér–Batthyány tér környékén. A hiányosságok rendbetétele 10 milliárd forintos nagyságrendű.

Tarlós közölte, hogy a Római-partnál part menti védekezésre gondolnak elsősorban, ahogy fogalmazott: 

Nem igaz, hogy ez Tarlós nünükéje, a korábbi városvezetés is erre szavazott.

De hozzátette azt is, ha a hatóság a felső nyomvonalat látja helyesnek, akkor azt építik meg.

A lényeg Tarlós szerint, hogy a teljes csillaghegyi öblözetet akarják megvédeni, ahova beletartozik a Római-part 3,5 km-es hosszán kívül a Barát-patak és az Aranyhegyi-árok vízvédelme is. A főpolgármester előhúzta az elmúlthúszév-kártyát is, mint mondta ezalatt mindenki ígért, de senki sem csinált semmit, szabályos felelőtlen hecckampány folyik most is az MSZP–SZDSZ-városvezetés bűneinek elbagatellizálására.

Közölte: most derült ki az is, hogy a Királyok útja–Nánási út vonalában álló nyúlgát nem főárvízvédelmi vonal, a világháború után egy villamoskalauzból lett százados azt mondta, ide dobálják le a homokzsákokat, ami a szokásjog alapján ott maradt.

Ha itt épülne a gát, akkor a kerületi felmérése szerint 607 fát (275 védett) kellene kivágni.

Mobilgát a Római-parton, 2013. június 8.
Mobilgát a Római-parton, 2013. június 8.
Fotó: Spirk József

De mi az a nünüke?

A különlábtőízes bogarak csoportjába, a hólyaghúzók családjába tartozó bogárnem. Testök ovalis, csápjaik fűzérformájuak, szemeik vesealakuak, fejök háromszögü, mellső szárnyaik nagyon rövidek, a hátsók hiányzanak. A nőstényeknek nagyobb és vastagabb potrohuk van. Tavasszal a fűben mindenütt láthatók. Megfogva sajátszerü sárgás folyadékot eresztenek ki testök minden részéből. (Forrás: Kislexikon)