Bálna: Tarlósék lenyomták az MKB-t

2014.03.17. 12:47

A fővárosi önkormányzat újabb pert nyert a Bálna (korábban CET) beruházással kapcsolatban, ezúttal a Magyar Külkereskedelmi Bankkal (MKB) szemben – közölte Tarlós István hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester tájékoztatása szerint a Kúriától pénteken érkezett hivatalos értesítés az önkormányzathoz arról, hogy az MKB fővárosi önkormányzat elleni 25 millió eurós keresetét elutasította – írja az MTI.

Tarlós István elmondta, hogy a Kúria február 25-i felülvizsgálati ítéletével a Pécsi Ítélőtábla jogerős közbenső ítéletét hatályon kívül helyezte, az elsőfokú közbenső ítéletet megváltoztatta. A Kúria kötelezte az MKB-t 152 millió forint perköltség 15 napon belüli megfizetésére, illetve 6 millió forint eljárási illetéket is meg kell fizetnie az államnak.

A főpolgármester kijelentette: az önkormányzat álláspontjával egyetértve a Kúria kimondta, hogy „az MKB a Bálna (...) kapcsán kötött szerződés alapján nem követelhet semmit az önkormányzattól. Az önkormányzat nem tartozik neki”.

Az MKB 7,5 milliárd forintra perelte az önkormányzatot. A Pécsi Ítélőtábla tavaly szeptemberben, másodfokú ítéletében kimondta, hogy a fővárosi önkormányzat köteles megfizetni az MKB Banknak a CET-beruházással kapcsolatban kötött hitelkeret-megállapodás alapján fennálló pénzügyi adósságot.“

Tarlós István kiemelte, a felülvizsgálati ítélet többé nem támadható, új per nem indítható. A Kúria ítélete „a Bálna körüli persorozat lezárását jelenti" – mondta a főpolgármester, emlékeztetve arra, hogy több per is indult az ügyben az önkormányzat ellen. A beruházó Porto Investmenttel elszámoltak, a többi, a Bálna ügyében indult pert megnyerte a fővárosi önkormányzat – jegyezte meg.

Tarlós szerint ma már bizonyos, hogy az elődeik által vállalt 31 milliárd forinttal szemben a fővárosnak 5 milliárdnál többe nem kerül a CET.