Megaláztak egy autista lányt a BKV-ellenőrök

2014.03.18. 14:54

Annak ellenére büntettek meg egy autista lányt a BKV-ellenőrök, hogy érvényes bérlete volt - írja a lány hozzátartozója, aki a bkvfigyelo.blog.hu-nak küldte el az esetet leíró levelét.

Barbarát pénteken szállították le a buszról az ellenőrök azzal, hogy biztosan hamis a bérlete, "azt mondták neki, hogy a gyogyósoknak nincs munkájuk, így pénzük se bérletre. Valószínűleg úgy szerezhette, tudják, hogy árulnak hamis bérleteket olcsóbban, amit a nincstelen hülyék megvesznek." A lány barátja állítja, a bérlet valódi volt, három nappal korábban együtt vették meg a pénztárban, ráadásul Barbara megmutatta a blokkot és a munkáltatói igazolását is.

Mint Tamás írja: "Elkérték tőle az iratait. Mivel nagyon megijedt és félt, hogy megverik, ezért odaadta. Felírták az adatait és közölték vele, ha még egyszer meglátják a buszon, rendőrt hívnak rá és bevitetik. Azt tanácsolták neki, hogy maradjon otthon és babázzon vagy nézze a Mazsolát a tévében, de ne mások adóján foglalja a helyet a buszon. Ezt követően ő gyalog jött haza a Bosnyák tértől Újpalotára eléggé zaklatott állapotban."

Barbara enyhe fokban autista, ami barátja szerint kívülről is látszik rajta. A lány azonban önálló, teljes életet szeretne élni, ezért dolgozik. "Mivel a kommunikációs készségeivel van probléma, kizárt, hogy végig tudna csinálni egy bírósági hercehurcát. Abba pedig szintén nem menne bele, hogy ezek után őt valaki kísérgesse. Hangsúlyozom, ő nem fogyatékos, hanem enyhén autista. Tanult, dolgozik, fizeti az adót és becsülettel megveszi a bérletet is abból a kevésből, amit fizetés gyanánt kap."

Az Index megkereste a BKK-t, hogy kommentálják az esetet.

A BKK közölte: a történtek tisztázása érdekében azonnal vizsgálatot indítottak. A pótdíjazottak között egyelőre nem találtak olyan személyt, akire illene a blogon olvasható leírás, és az ügyfélszolgálathoz sem érkezett panasz az állítólagos esettel kapcsolatban a blognak bejelentést tevő hozzátartozó, illetve az utas részéről. 

Ettől függetlenül tovább folytatják a minden részletre kiterjedő, alapos vizsgálatot. Ehhez azonban a pótdíjazott utas együttműködése is szükséges, ezért arra kérik a bejegyzés íróját, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a BKK ügyfélszolgálatával.

A Budapesti Közlekedési Központ kiemelt figyelemmel kíséri jegyellenőrei tevékenységét, az utasok panaszát ezért minden esetben teljes körűen kivizsgálják. A leírthoz hasonló eseteket a leghatározottabban elítélik. Amennyiben bebizonyosodik, hogy egyik ellenőr valóban nem az előírások szerint végezte a munkáját, megteszik a szükséges munkajogi lépéseket, jelenleg azonban a blogbejegyzésen kívül a leírtakat nem támasztja alá semmi.