Megvan Budapest új turistamágnese

2014.03.22. 13:12 Módosítva: 2014.03.22. 13:16

A Hősök terén péntek éjjel pillantottuk meg a selfie- és csoportképszempontból is tökéletes helyre pozícionált feliratot. Mivel semmi nem utalt arra, hogy az óriás betűk milyen apropóból kerültek a helyszínre, közelebb merészkedtünk, és a következő tényeket állapítottuk meg:

  • A betűk lécekből, és színes fényekből állnak.
  • A látogatók hisztérikus hangulatba kerülnek a közelében. Folyamatos csoportkép- és selfiegyártás zajlik, ami érthető, hiszen az installációval egyetlen, Facebook-kompatibilis képen lehet összefoglalni mindent, amit egy hosszúhétvégés turista el akar mondani a városunkról: 1Itt vagyok. 2. Ez a város neve. 3. Ilyen szép dolgokat láttam.

A gomolygó japán, angol és magyar látogatók közt egy kis, riadt csoportra is felfigyeltem. Kiderült, hogy ők az alkotók, akik fél órája állították fel a művet, és még dolgoznának a fények beállításán, de ez a látványosságot félkész állapotban megrohanó emberek miatt szinte lehetetlen.

Az installációt a tavaszi fesztivál alkalmából készítette a Hello Wood faépítészes csapat, akik Zoboki Gáborral, a Művészetek Palotája építészével dolgozták ki a tervet.

Az olvasónak gyanús lehet, hogy mivel nyáron már lelkendezve írtam a csapatról, a véletlen találkozás kamu. Ezzel szemben az igazság az, hogy mint ismerős járókelőket szólítottam meg a csapatot, és derült ki, hogy közük van a műhöz. Amelyet nem a Nemzetközi Csoportképfotózási Társaság megbízásából állítottak fel, hanem a Tavaszi Fesztivál alkalmából.