Vitézy: A csalások miatt változott a rendszer

2014.05.08. 12:20
Komoly felháborodást és aggodalmat váltott ki közösségi oldalakon a BKK-nak az az új ötlete, hogy május 13-tól csak arcképes igazolvánnyal lehet bérletet vásárolni. Mióta hatóság a BKK, és főleg a pénztáros néni? Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját kérdeztük.

Miért kell személyes adat a bérletvásárláshoz? Egyáltalán miért kellett ez?

Rendkívül elszaporodtak a bérletes csalások, hiába tettünk rengeteg feljelentést, hiába állt fel és buktatott le még belső embert is a BKK belső ellenőrzési csoportja, nem lehetett gátat vetni a hamisításoknak. Bukott le például pénztáros is, aki hamisított vagy érvényességi pecséttel manipulált bérletet forgalmazott. Egyből kirúgtuk. De a bérlethamisítás körül már maffiaszerű rendszer alakult ki, és ez nem mehetett így tovább.

Az arcképes igazolvány számának bediktálása fogja megfékezni a bérletmaffiát?

A bérlet- és a jegyrendszer teljesen átalakul: csak különleges, nehezen hamisítható hőpapírra nyomtatott jegyek és bérletek lesznek. Nem lesz pecsételt érvényességi idő és kézzel beírt bérletazonosító szám, amit könnyű hamisítani. A hamisítás évi 2-3 milliárd forint kárt okozott, ez megszűnik a reményeink szerint.

A különleges papír, a biztonsági elemek és a nyomtatók viszont szintén pénzbe kerülnek.

A nyomtatók beszerzése és az informatikai háttér körülbelül 85 millió forintba kerül, a bérlet- és jegyalapanyag viszont így olcsóbb lesz. Nem lesz ugyanis sokféle különböző színű és tartalmú papír, amiből mindig van maradvány a pénztárosnál, amit raktározni, szállítani kell, lesz viszont egy papírtekercs, amire azt nyomtat a pénztáros, amit az utas kér.

Akkor is zavaró, hogy be kell diktálni egy személyes adatomat. Mi van, ha nem akarom?

Megvizsgáltattuk a jogászainkkal, ez nem ütközik adatvédelmi jogszabályba. Viszont aki nem akarja, annak nem kötelező. Az eddigi fényképes bérletigazolvány száma is jó, aki akarja, tovább használhatja azt. Aki viszont nem akar külön BKK-igazolványt hordozni, mostantól bármelyik fényképes igazolványához (személyi, jogosítvány, diák) kérhet bérletet, és használhatja azzal.

És kap egy plusz BKK-ügyfélkártyát, ami megint csak egy bürokratikus ugrató.

Az nem kötelező, csak segítségként adjuk, ha kell, és csak annál a pénztárnál, ahol még nem vezették be jegynyomtatást. Azoknak segíthet, akik nemcsak maguknak, hanem másnak is megveszik a bérletet, mert arra ráírhatja a többiek számát. Ezenkívül azok kapnak QR-kódos kártyát a későbbiekben, akik áfás számlát is kérnek a bérletről. Az is arra kell, hogy felgyorsítsa a számlakiadást.

Többen panaszkodtak, hogy az automatából vásárolt jegy túl széles volt, nem lehetett később kezelni.

Ilyen valóban előfordult eleinte néhányszor. Azóta megoldottuk ezt a problémát.