2,1 milliárdért eladták a Párisi Udvart

2014.05.09. 15:19
Csütörtökön zárt ülésen döntött az V. kerületi önkormányzat a Párisi Udvar eladásáról. A vevő Párizs Property Kft. 2,1 milliárd forintot ígért érte, de a cégről nem sokat tudni.

Az ingatlant megvásárló kft-t idén február végén jegyezték be, hat nappal a Ferenciek tere 10. szám alatti műemlék ingatlan értékesítésére kiírt pályázat meghirdetésének kezdete után, írja a Város Szíve blog. Az alapító egy Belize-i offshore cég volt, a kft-t 500 ezer forint tőkével hozták létre.

A Párisi Udvar eladásának folyamatával párhuzamosan, körülbelül kéthetente változtak a cég adatai is: az ajánlattételi határidő lejárta előtt két héttel az offshore cég helyett már két, arab nevű magánszemély volt a tulajdonos, az ajánlattételi határidő után 10 nappal pedig 3 millióra emelték a cég tőkéjét. Jelenleg egy tulajdonosa van, a cég pedig annak Marina Parti lakására van bejegyezve. Az ajánlatban 2,1 milliárd forintot ígért az épületért.

A Párisi Udvar a Ferenciek tere különleges szépségű és adottságú műemlék ingatlana, évek óta üresen és a méltatlan állapotban áll. A régi bérlők közül csak a Jégbüfé maradhatott a folyamatosan pusztuló épületben.

Az V. kerületi önkormányzat csak az épület őrzésére több mint évi 9 millió forintot költött, ennek ellenére is rendszeresen hajléktalanok használták az üresen álló üzleteket. A kiürített épületnek egyetlen új bérlője lett: már javában árulta az ingatlant az önkormányzat, amikor azért egy Nemzeti Dohánybolttal kivételt tett és bérleti szerződést kötött.  

Éppen négy évvel ezelőtt, akkor is két választás között talált – mint később kiderült: sikertelenül – vevőt az önkormányzat a Párisi Udvarra, akkor a déli Klotild Palotával és a Szent István tér 15-tel együtt az SCD Group jelentkezett vevőnek, végül azonban elbizonytalanodott, és a szerződést már nem írta alá. Az akkori döntésről legalább többet lehetett tudni, az országban már ismert ingatlanfejlesztőről volt szó és a tervek szerint szállodát hozott volna létre az ingatlanban. 

Tavaly nyáron vett új fordulatot az ügy, amikor ez az épület is belekerült abba a négy belvárosi műemlék ingatlanból álló csomagba, amit a polgármester együtt kívánt értékesíteni. A csomag nem kelt el, úgy tűnik az ingatlanokat egyenként értékesítik.