Vádat emeltek az Andrássy út 3. ügyében

2014.05.12. 10:15

A Fővárosi Főügyészség az Andrássy út 3. szám alatti terézvárosi ingatlan értékesítésének ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt összesen 14 személlyel – köztük 13 önkormányzati képviselővel, valamint az akkori aljegyzővel – szemben emelt vádat. Az ügyben még januárban javasolt vádemelést a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

 A vádirat lényege szerint, az ügyben érintett Kft. 2004. június 7. napján nyújtott be vételi ajánlatot az ingatlanra, amely alapján a kerület akkori alpolgármestere, az ügy első rendű vádlottja még ugyanazon a napon kelt előterjesztésében javaslatot tett a képviselő testületnek az ingatlan eladására.

Az ingatlanért 328 millió forintot kértek, éppen annyit, amennyit a vevő ajánlott, holott egy a képviselő-testület által is ismert szakvélemény szerint az épület jó állapotban volt, körülbelül 1,2 milliárd forintot ért. Az előterjesztésben a kiürítés és a felújítás költségeit is eltúlozták. 

A képviselő-testület az előterjesztés alapján, versenytárgyalás kiírása nélkül, a vevő által ajánlott vételárat elfogadva döntött az ingatlan eladásáról. Az egykori Saxlehner palotában lévő 40 ingatlant átlagosan 8 millió forintért adták oda egy Kft.-nek – a Magyar Narancs tavalyi cikke szerint az A3 Expressznek, ahonnan viszont a CD Hungary Rt.-hez került.

A vád szerint a képviselő-testület tagjai megszegték az önkormányzati vagyongazdálkodására vonatkozó rendelkezéseket, így közreműködtek abban, hogy az önkormányzat a – bérlők által lakottan is – 902 millió forint értékű ingatlant 328 millió forintért adja el.

Az aljegyző a határozati javaslat törvényességi felülvizsgálata során nem kifogásolta sem a vonatkozó jogszabályok megsértését (pl. versenyeztetés mellőzése), sem a vételárnál figyelembe vett tényezők téves meghatározását, amivel ő is elősegítette a határozat későbbi elfogadását. A vádlottak mintegy 574 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a terézvárosi önkormányzatnak, amiért akár öttől tíz évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak – áll a fővárosi főügyész által kiadott közleményben.  

A főügyészség egyben indítványozta, hogy a fenti ügyet vonják össze az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan eladása tárgyában jelenleg már bírósági szakban folyamatban lévő üggyel. Az Andrássy út 8., Andrássy út 52. szám alatti ingatlanok (valamint a terézvárosi tetőterek) eladásának ügyében indult nyomozásokat a főügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette.