Megtaláltuk Magyarország legdrágább lépcsőfokát

2014.05.13. 14:52

Kedd délután nyit meg a Bartók Béla úti B32 Galéria, amit uniós támogatásból újított fel és bővített a XI. kerületi önkormányzat. A galériában kedden, a megnyitó  előtt néztünk körül, amikor az utolsó simításokat végezték rajta.

A legmélyebb benyomást a húszcentis lépcső mellé állított mozgássérültlift tette ránk. A lift típusa Vimec 64, az ára 1,66 millió forint.

Megkérdeztem a bennünket kísérő kerületi sajtóst, hogy miért nem egy egyszerű rámpát építettek oda pár ezer forintból, mire a válasz az volt, hogy

a lift uniós előírás, rámpát nem lehetett építeni.

Az interneten egy perc alatt találtunk mozgatható, kifejezetten mozgássérültek számára készült fémrámpát, bruttó 58 ezer forintért. Igaz, az biztos nem EU-konform.

Frissítés:

Az OTÉK előírása szerint [ 66.§ (2) ] akadálymentes rámpa 17cm-nél magasabb szintkülönbség esetén maximum 5% lejtésű lehet. Ez egy 20 centis szintnél 4m hosszú rámpát jelent + előtte 1,50m indulóteret, ami a képek alapján valószínűleg tényleg nem megoldható egy meglévő épületben. A fémlejtő magán-megoldásra alkalmas, sajnos középület akadálymentesítésére nem elfogadható. Itt most valószínűleg tényleg az EU-konform jogszabály a ludas, jó eséllyel a lift még a legolcsóbb megoldás volt... :S

– írta olvasónk, Gergely. Megnéztük, utána számoltunk, így van.

Frissítés 2.

Na de. Nem lennénk Magyarországon, ha ezt az uniós szabályt egy kis fortéllyal ne lehetne semlegesíteni:

Ha a 4 m hosszú rámpa kivitelezhetetlen lett volna feltételezem a szoba nem nagyobb 5x5 méternél ez ugye 25 négyzetméter. Ezen a honlapon http://www.betonar.hu/beton-arlista a legdrágább beton 27.940 ft/m3. Ami ugye 10 négyzetméteren 10 centi vastagság. Ha nem akarják az egész szoba padlószintjét húsz centivel megemelni akkor emeljenek rajta 4 centit és akkor már 17 cm alatti a szintkülönbség. Lehet rámpát építeni. Szóval volt olcsóbb megoldás, csak másik szemszögből kell nézni.

- írta Attila. Bár a terem nagyobb 25 négyzetméternél, de ha nem 30 ezer forintba kerül 4 centi feltöltés a felújítás alatt, hanem háromszor annyiba, plusz a rámpa, akkor is a tizedannyi lesz a költség, mint a lift ára.