Szombattól újra megnyitják a Citadellát

2014.05.16. 13:10

Szombat reggel 8 órától részlegesen újra megnyitják a Citadellát, a turisták megközelíthetik majd a Szabadság szobrot és közvetlen környékét, írja az MTI. A területet május elején zárták le, hogy a Gellért-hegy tetején lévő vendéglátóhelyeket birtokba vehesse a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). Erre azért volt szükség, mert a Citadellán vendéglátóhelyet üzemeltető vállalkozók olyan módon használták a területet, ami nem felelt meg a világörökségről szóló törvény előírásainak.

A jogszabály az MNV szerint előírja, hogy a területet az egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni vagy szükség szerint helyreállítani. A hatósági helyszíni szemlén ezzel szemben azt állapították meg, hogy az ingatlanon évtizedek óta nem volt jelentősebb felújítás, helyreállítás. A bérlők elvégezték ugyan a szükséges karbantartásokat és az alkalomszerű javításokat, de lényegében csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat végeztek.

A terület jelenleg le van zárva, mert még zajlik az átadás-átvétel, valamint az ingatlan műszaki állapotának felmérése, de az MNV arra törekszik, hogy a terület minél előbb látogatható legyen.