Tiltakoznak a Frankel Leó utca leaszfaltozása ellen

2014.05.30. 10:16

A lakók állítólag csak a kivitelező útlezárást jelző értesítéséből tudták meg, hogy a II. kerületi önkormányzat egy nagyobb útfelújítási program keretében leaszfaltozza a Frankel Leó utca Margit körút és Fekete Sas utca közötti szakaszát. Hétfőn már el is kezdték bontani a régi burkolatot, a mi képeink a szerdai állapotot tükrözik.

DSC 0619
Fotó: Bődey János

A lakók egy része inkább a macskaköves burkolat megtartására (vagy annak felújítására) szavazna, ezért alakítottak egy Facebook-csoportot (ehhez a cikk írásáig 206-an csatlakoztak), több alkalommal egyeztettek az önkormányzattal, illetve aláírást is gyűjtenek a macskakő megmentéséért.

A petícióban azt írják:

Mi, akik itt lakunk, élünk, dolgozunk ebben a régi, patinás városrészben szeretnénk megőrizni ennek a fákkal szegélyezett kis utcának a hangulatát. A bazaltkocka hosszú évtizedek óta használatos, míg az aszfalt sokkal gyakoribb felújítást igényel mint a macskakő s felesleges hulladékkal jár.

Szeretnénk, hogy a felújítás során a régi macskakő kerüljön vissza az utcára burkolatként mind az esztétikai mind a tartósság és használhatóság szempontjait figyelembe véve.

A II. kerületi önkormányzat arról tájékoztatta az Indexet, hogy az érintett útszakasz felújítását egy helyi civil csoport, a TREFFF lokálpatrióta közösség kezdeményezte, akik tavaly februárban és márciusban is egyeztettek erről az alpolgármesterrel. Ők többek között azért szerettek volna aszfaltot, mert az könnyebben tisztítható, másrészt azt kérték az önkormányzattól, hogy a zsákutca végében alakítsanak ki megfordulási lehetőséget. 

„Ennek megfelelően hivatalunk Beruházási és Városüzemeltetési Irodája felkérést kapott az utca felújításának fenti szempontok szerinti előkészítésére, és arra, hogy a munkálatokat a budai fonódó villamos beruházással összehangoltan végezze el” – válaszolta kérdésünkre a kerület sajtóosztálya, akik szerint 

a felújítás egyik célja, hogy az utca rendezettebb, benne a közlekedés és parkolás problémamentesebb legyen, ehhez kedvezőbb az aszfaltburkolat.

Az útpálya mellett a járdákat is felújítják, a munkák összesen körülbelül 80 millió forintba fognak kerülni. Az önkormányzat sajtóosztálya szerint nem készült alternatív kalkuláció arra, hogy mennyibe kerülne a bazaltkockák megtartása. A Facebook-csoport működtetője ezzel szemben egy önkormányzati ügyintézőtől úgy értesült: a macskakő visszahelyezése 31,7 millió forinttal került volna többe.

DSC 0620
Fotó: Bődey János

Az önkormányzat szerint a lakókat már tavaly tájékoztatták arról, hogy 2014 áprilisa és szeptembere között felújítások várhatóak, idén tavasszal újra értesítették őket, hogy a munkálatok elkezdődtek, majd közvetlenül a kivitelezés megkezdése előtt emailt is küldtek. Ezután a kivitelező május 23-án dobta be a Facebookon is látható értesítést az érintett lakók postaládájába.  A tiltakozó helyiek úgy emlékeznek: ekkor hallottak először a felújításról, ráadásul az értesítésből az sem derült ki, hogy aszfalt jön a macskakő helyére.