Horváth Csaba: Én alkalmas vagyok, Ló Béla nem az!

2014.05.30. 12:07 Módosítva: 2014.05.30. 12:09

Budapesten nem ment el az esély, versenyben van a baloldal az önkormányzati választásokon, mondta lapunknak Horváth Csaba, az MSZP alelnöke és főpolgármester-jelöltje. A politikus szerint azonban ha nincs együttműködés a baloldali pártok között, az a bukás forgatókönyve lesz.

02
Fotó: Huszti István

Horváth hozzátette: az együttműködésről szóló tárgyalásokat továbbra is ő vezeti az MSZP részéről, nem jelent változást az, hogy várhatóan Kunhalmi Ágnes lehet a szocialisták budapesti elnöke, és az sem, hogy az alacsony részvétel miatt a párt a fővárosban rosszul szerepelt az uniós választásokon.

Horváth közölte, szerinte győzni csak közös baloldali főpolgármester-jelölttel lehet, ezért ő elkötelezett a közös jelöltben. Ez a jelölt majd az lesz, aki a legszélesebb támogatottságot élvez a baloldali pártokban, és meg tudja szólítani a szavazók széles rétegeit. Ő magát ilyen jelöltnek tartja. Mint mondta,

lehet más is a közös jelölt, de fantomokat, Ló Bélákat és Zöld Piroskákat nem tud kezelni.

Véleménye szerint először az együttműködés elveit kell elfogadni, aztán, a folyamat végén lehet szó a személyekről.

Épeszű országokban az egységesebb városi működés felé haladnak, itt úgy tűnik, nem, mondta Horváth Csaba a Fidesz fővárosi közgyűlést átalakító terveiről. (Ami szerint a fővárosi közgyűlést 23 kerületi polgármester + tíz listán megválasztott képviselő alkotná.) Ha ez így lesz, 23 kis Budapest lesz, komoly működési zavarokkal, tette hozzá. Horváth véleménye szerint most is van 23 féle érdek, amit eddig a főváros úgy-ahogy összehangolt az összbudapesti érdeket képviselve. De a tervezett változás szétszakítja, gyengíti a fővárost. A tervnek a politikai szála, ami szerint a Fidesz ezzel a módszerrel szinte kizárná az ellenzéket a fővárosi közgyűlésből, a fentiekhez képest csak a kisebbik rossz, mondta Horváth.