Canossát járt a T-Systems a Bubi miatt

2014.06.10. 16:16

Ott néztük be a projekttervet, hogy hogy bár a rendszer elemei működnek már több városban is, de ezeknek az elemeknek az integrációszintjét alábecsültük.

– mondta Horváth Gábor, a T-Systems Magyarország közigazgatásért és állami nagyvállalatokért felelős értékesítési ágazatigazgatója a fővárosi önkormányzat és a BKK által összerántott keddi sajtótájékoztatón.

Hogy még egyértelműbb legyen a kép, Horváth az egyik tévé kérésére még egyszer összefoglalta: a bérbringarendszer elemeinek integrációjára fordított időt becsülték alá. Elhangzott, hogy ez napi 1,8 millió forint kötbérkiadást jelent a T-Systemsnek április 7. óta, a cég tehát 120 millió forintnál jár. (Április 7-én járt le a kivitelezési határidő.)

A kötbérösszeg július 16-án éri el a maximumot, azaz a szerződésben rögzített (a Bubi teljes összegéhez képest) 20 százalékos arányt. Ezen a napon a főváros és a BKK felmondhatja a szerződést, ha a projekt nem áll biztatóan – ezt már Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója mondta. Hozzátette azonban, hogy a szerződés felmondása veszélyes, újra kellene indítani például a pályázatot, ezért bíznak a T-Systemsben, hogy sikerül úrrá lennie a problémákon.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes Vitézynél még egy fokkal optimistábban hozzátette, hogy

Abban a hiszemben állok itt, hogy a Bubit júliusban már használni lehet.

A menetrend, ha minden jól megy:

  1. Még két hét belső teszt a BKK 100 és a T-Systems 500 emberével.
  2. Két hét nyilvános teszt 1000 önkéntes budapestivel.
  3. A Bubi átadása egy hónap múlva a nagyközönségnek, fanfárok, finálé.

Az önkéntesek akkor jelentkezhetnek a tesztelésre, amikor a BKK élesíti a regisztrációs weboldalt. A tesztelőkkel szerződést íratnak alá, hogy használják a Bubit, és értékelik a végén. A tesztelők féléves Bubi-bérletet kapnak a teszt lezárulta után.

A rendszer használatához az éves bérlet 12 ezer forintba kerül majd a tesztelés utáni normál időszak első ezer fogyasztójának, az utánuk következők már 18 900 forintért juthatnak hozzá az éves bérlethez. Ezzel a bérlettel bárhol fél óráig ingyen lehet használni a bérbringát, ahányszor csak a tulajdonosa akarja. (Akár úgy is, hogy a 30. percben leteszi, a 31.-ben átül egy másikra, és így tovább.)