Petíció a Klauzál utca leaszfaltozása ellen

2014.06.17. 13:36

Petícióval tiltakoznak városvédők a Klauzál utca macskaköveinek elbontása ellen. A petíció írói szerint a VII. kerületi önkormányzat az ENSZ műemlékvédelmi szervezete, az UNESCO határozott tiltása ellenére akarja megváltoztatni az utcaképet, noha a Klauzál utca egyike az utolsó macskaköves utcáknak a környéken.

„Az örökségi terület történelmi hangulatát nem csak az épületek, hanem az utcakép egésze is biztosítja: a burkolat radikális átalakítása jelentős beavatkozás ebbe az utcaképbe. A Klauzál utca egyike a környék kevés macskakővel borított utcájának. A történelmi macskakövek aszfalttal való pótlása banalizálja az utcaképet, csökkenti történelmi autenticitását, és gyengíti turisztikai potenciálját” – áll a petícióban, amelynek írói szerint a macskakövet is fel lehetne újítani, ráadásul tartósabb burkolatot jelentene, mint az aszfalt.

A beruházásról az önkormányzat csak a munkálatok megkezdése előtt egy héttel tájékoztatta a lakosságot , amikor már szinte kizárt egy lakossági és szakmai konzultáció.  A beruházás az önkormányzat honlapján továbbra sem szerepel.