Bejött a BKK-nak a tarifacsökkentés

2014.06.18. 14:26

Megéri tarifát csökkenteni: május végéig 31,7 milliárd forint jegy- és bérletár-bevételt ért el a BKK, ami a tavalyi év hasonló időszakában mértnél egymilliárd forinttal, a tervezettnél pedig 1,1 milliárd forinttal magasabb, tudtuk meg a közlekedési cégtől. Az idén eladott bérletek száma közel 8, a jegyeké pedig 2,2 százalékkal magasabb a tavalyi számoknál. 

A jegy- és bérletár-bevétel 2010 óta évi mintegy 7 milliárd forinttal nőtt, miközben egyáltalán nem volt tarifaemelés, sőt, az idei év elején még csökkent is 10 százalékkal a bérletek ára. Hasonló trendről sem a vidéki városokban, sem a térség más fővárosaiban nem tudni. 

A bevételnövekedés a BKK szerint több okra vezethető vissza. Az idei bérletár-csökkentés miatt többen vettek bérletet, és egyre több helyen található 24 órán keresztül működő jegy- és bérletautomata és új ügyfélközpont.

Utasokat hozott a 4-es metró, vonzóbbak lettek az agglomerációs vonalakon elindult új autóbuszok, valamint az egész városban közlekedő 150 új Mercedes Citaro autóbusz is. Az ellenőrzés is hatékonyabb a BKK szerint, és nem elhanyagolható a több buszjáraton bevezetett első ajtós felszállási rendszer hatása sem.

A tarifacsökkentés igaz története

Dorner Lajos, a VEKE elnöke lapunknak leírta, hogy sikerült tavaly elérniük a tarifák csökkentését: 

A 2013. november 14-i közgyűlés tárgyalta a 2014. évi közösségi közlekedési tarifák kérdését. Ekkoriban jött ki a hír hogy Bécsben mennyire bejött a tarifacsökkentés, milyen sokan vesznek éves bérletet, amely már olcsóbb is, mint a budapesti. Pedig a két város között van némi minőségi különbség a szolgáltatásban.

Hogyan érjük el, hogy az előző évben brutális áremelést végrehajtó főváros észhez térjen? Húzzuk őket be a csőbe. Készítsünk egy előterjesztést amely csak szerény célokat tűz ki (vigyük le az éves bérletek árát a bécsi szintre), a javasolt intézkedés nem fájdalmas viszont ami benne van az védhetetlen. Juttassuk el ezt az illetékeseknek - közvetítéssel - azzal a megjegyzéssel, hogy ez milyen jól illik a rezsicsökkentésbe, viszont ha nem terjesztik be, akkor kiállunk a közgyűlés kezdete elé, amikor az összes tévéstáb kamerája ott áll és ott helyben követeljük a tárgyalását.

Biztosak lehetünk benne, hogy a hiúságuk nem engedi az előterjesztést napirendre venni, de mivel negligálni nem tudják, és rettenetesen félnek a nyilvánosság előtti leégéstől, kénytelenek lesznek valami nagyobbat szólót beterjeszteni. Mondjuk nem csak az éves bérlethez fognak hozzányúlni és nem csak ennyit csökkentenek.

Pontosan ez történt, 13-án éjszaka a BKK-ban a vezetőség a tarifacsökkentéses előterjesztést szövegezte hajnali háromig. Aztán persze nem említik meg, ki volt a kezdeményező, holott a VEKE fennállása óta az indokolatlan tarifaemelések ellen harcolt mindig is, többször bebizonyítva, hogy a túlárazott bérletek miatt végül kevesebb marad a kasszában, és az egyenlet visszafelé is igaz, ha megfizethetőbb a termék, többet vesznek belőle, több lesz a bevétel. Nyilván nem lehet vérmes reményeket táplálni a kommunikációval kapcsolatban, természetesen siker esetén jönni fog a melldöngetés. Ennyire kiismerhetőek.

Lényeg viszont a lényeg, a tarifák csökkentek, a bevételek nőttek, és mi ennek örülünk, akkor is, ha az intézkedések mögött semmilyen közgazdasági számítás nem volt.