Eladta a főváros a családi ezüstöt

2014.06.30. 11:18 Módosítva: 2014.06.30. 11:28
Döntött a fővárosi közgyűlés arról, hogy 41,8 milliárd forintért eladja az államnak a Főgáz 50% + törzsrészvényt tartalmazó többségi részványcsomagját. 2009-ben Demszky Gábor idején el akarták adni a pakettet körülbelül 100 milliárd forintért, akkor a mostani vározvezetés élesen ellenezte azt.

A Főgáz-részvénycsomag az utolsó nagy összegű értékpapírvagyona volt a fővárosi önkormányzatnak, régebben egyszerűen családi ezüstként emlegették. 2008-2009-ben Demszky Gábor főpolgármestersége idején már dobra akarták verni, hogy legyen fedezete a tervezett fejlesztéseknek, de végül nem adták el. Az akkori ellenzék, Tarlós István és Bagdy Gábor (a mostani eladás előterjesztője) élesen ellenezte az eladást, sőt még népszavazást is kezdeményeztek volna, ha Demszkyék ragaszkodnak a tranzakcióhoz. 

Az akkori becslések szerint a főváros 100 milliárd forintot kapott volna a Főgáz 50 százalékáért, plusz a két, irányítási jogokat tartalmazó törzsrészvényért. Tarlósék akkor azzal érveltek, hogy a privatizáció ideje lejárt, a főváros úgysem kapná meg a 100 milliárdot a részvényekért, és amúgy is szükség van a Főgáz évi három milliárd forintot hozó osztalékára.

Mára ugyanis a stratégia megváltozott, a főváros mégis eladta a részvényeket. Igaz, nem külföldi multinak, hanem az államnak, 41,8 milliárd forintért. A vételár nagyságát érdekessé teszi, hogy az állam áprilisban majdnem ugyanennyiért (41 milliárd forintért) vette meg a kisebbségi (49%os) részvénycsomagot a német RWE-től, azaz úgy tűnik, hogy a két törzsrészvény és az stratégiai, irányítási jogokat tartalmazótöbbségi pakett csak 800 millió forinttal ér többet.

További érdekesség, hogy az eladási árat meghatározó, a Boston Consulting Group által készített cégértékelés a törzsrészvényeket nem is említi, annak ellenére, hogy stratégiai jogokat biztosítanak. Ráadásul az értékbecsléssel kapcsolatban, ami 41,8 milliárd forintban határozta meg a részvények árát, a készítő csak korlátozott felelősséget vállal.